569
|

«Είναι τα τελευταία μέτρα»

Γιάννης Παντελάκης Γιάννης Παντελάκης 17 Φεβρουαρίου 2013, 00:24

«Είναι τα τελευταία μέτρα»

Γιάννης Παντελάκης Γιάννης Παντελάκης 17 Φεβρουαρίου 2013, 00:24

Ο Γιάννης Στουρνάρας μίλησε σαν πολιτικός. Και είπε, απο το βήμα της Βουλής, πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων ή αυξηση φόρων. Απο την φράση του υπουργού, το μόνο συμπέρασμα που εβγαλα, ειναι πως εχει σκοπό να πολιτευτεί. Δεν ξέρω με ποιό κόμμα και μάλλον δεν εχει και σημασία. Σίγουρα ομως θα πολιτευτεί. Αν διατηρούσε την ιδιότητα του τεχνοκράτη, ο υπουργός θα συμπεριφερόταν σαν τον περίφημο Μέργο και τον τρόπο με τον οποίο αυτός μίλησε για τον κατώτατο μισθό. Κυνικά μεν, χωρίς τον πολιτικό μανδύα δε. Αυτό (μειωση κατώτατου μισθού) ζητάνε οι δανειστές, αυτό είναι πρόθυμη να κάνει η κυβέρνηση.

Αν και ο Στουρνάρας, δεν φόραγε τον πολιτικό μανδύα (που σημαίνει πολυγλωσσία, υπολογισμός πολιτικού κόστους κ.ο.κ.), θα ελεγε την απόλυτη αλήθεια. Και αυτή ειναι πως οι στόχοι του τρίτου μνημονίου ήδη εχουν αρχίσει να πέφτουν εξω. Ηδη τον πρώτο μήνα του χρόνου υπάρχει απόκλιση 7% (305 εκατ. ευρω), στα δημόσια εσοδα, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι πως και τους επόμενους μήνες θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία λιγότερα απο τα υπολογισθέντα εσοδα, αρα, κάποιοι θα τα καλύψουν αυτά. Ποίοι ειναι οι εύκολοι στόχοι σ αυτές τις περιπτώσεις; Μισθωτοί, συνταξιούχοι και γενικά φορολογούμενοι που δεν μπορούν να κρύψουν ουτε ενα ευρώ απο την εφορία. Θα ελεγε και κατι άλλο ομως ο Στουρνάρας. Πως, το ίδιο το τρίτο μνημόνιο, εχει την περίφημη ρήτρα απόκλισης, αν δηλαδή πέσουν εξω οι προβλέψεις, θα πέσει νεο τσεκούρι στα συνήθη υποζύγια.

Ο υπουργός ομως, δεν είπε την αλήθεια. Προτίμησε να τερατολογήσει, οπως πολλοί προκάτοχοί του στα τελευταία-και οχι μόνο-χρόνια. Είπε ενα τέρας. Μιμήθηκε τον περίφημο Παπακωνσταντίνου και τον πληθωρικό Βενιζέλο. Μιμήθηκε ακόμα και τον πρωθυπουργό που μας εβαλε στο μνημόνιο. Να θυμίσουμε τι μας ελεγε δυόμιση χρόνια πριν,  ο ανθρωπος που τωρα δίνει διαλέξεις για την οικονομία σε ξένα Πανεπιστήμια  ; Πως "για το έλλειμμα και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη". Ηταν 7 Οκτωβρίου του 2010 τότε, που μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κραταιού τότε ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Παπανδρέου δεν απέκλειε απλά νεα μετρα, αλλα ελεγε πως η ανάπτυξη θα ερθει το 2012 ! (ναι, το ελεγε για την χρονια που η ύφεση τελικά αγγιξε το 6,5% !).

Και αν ο Παπανδρέου ελεγε τέτοια τέρατα, γιατί να μην πει τα ίδια και χειρότερα ο υπουργός του, ο αλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας Παπακωνσταντίνου ; Οχι απλά πως δεν θα επαιρνε  η κυβέρνηση νεα μέτρα, αλλα αν αυτό συνέβαινε, "θα σημαίνει πως εχω αποτύχει" (11/5/2010).  Βέβαια, τα τέρατα Παπακωνσταντίνου, δεν σταματούσαν εκεί. Ειχε κάνει και την…ασφαλή πρόβλεψη (στις 20/4/2011), πως "στις αρχές του 2012, η χώρα θα βγει στις αγορές για δανεισμό" ! Ετσι, για την "ιστορία" να πούμε πως ο Bloomberg εκτιμά πως η χώρα μας ισως βγει στις αγορές το 2017 και ο φίλα προσκείμενος στη χώρα μας υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίς Πέερ Στάινμπρουκ, εκτίμησε πως ¨"ειναι προφανές οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρεψει υπο βιώσιμες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές αυτή τη δεκαετία"¨!

Φυσικά, απο τον κανόνα των "τεράτων¨", δεν ξέφυγε και ο διάδοχος του Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ηταν απόλυτος, ηταν ξεκάθαρος, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του το καλοκαίρι του 2011 οταν ελεγε πως "δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα". Αν υπήρξαν τέτοια μέτρα, δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε. Μέχρι και ο Ολι Ρεν, είπε πριν ενα μηνα στο Ευρωκοινοβούλιο οτι η Ελληνική κυβέρνηση εκοψε μισθούς και συντάξεις περισσότερο απ οτι ειχαμε προβλέψει !

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News