325
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβριο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ντιμιτρόφ: Να μην έχει η Ελλάδα (ούτε η ΠΓΔΜ) την αποκλειστικότητα στον όρο «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 11:18
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνάντησή τους τον περασμένο Οκτώβριο
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ντιμιτρόφ: Να μην έχει η Ελλάδα (ούτε η ΠΓΔΜ) την αποκλειστικότητα στον όρο «Μακεδονία»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2018, 11:18

Ζήτημα παραίτησης και της Ελλάδας από την  αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία» θέτει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Οπως αναφέρει το liberal.gr, o Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 είπε ότι «για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε».

Πρόσθεσε ειδικότερα ότι «η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας.

» Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Στην πράξη η πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι ο υπουργός της ΠΓΔΜ ζητά να χρησιμοποιεί η Ελλάδα τον όρο  «Μακεδονία» επί ίσοις όροις με την ΠΓΔΜ, χωρίς αποκλειστικότητα.

Ετσι θα πρέπει να υπάρξουν προσδιορισμοί για να ξεχωρίζουν οι δύο περιοχές και να μετονομαστεί, για παράδειγμα, το «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» ανάλογα με τη χώρα όπου βρίσκεται.

Με τον τρόπο αυτό επαναφέρει πρόταση του Μάθιου Νίμιτς από το 2005 με την οποία ούτε η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα χρήσης του όρου «Μακεδονία», αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί κάποιος προσδιορισμός (όπως για παράδειγμα το «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δυο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Πρόκειται για πρόταση με διατήρηση του συνταγματικού ονόματος για εσωτερική χρήση η οποία είχε απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική αρχή της ελληνικής πολιτικής ήταν η εξεύρεση συνθέτης ονομασίας για την ΠΓΔΜ με προσδιορισμό στο «Μακεδονία» που θα καθιστά διακριτό το μέρος από το όλον της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.

Οι δύο πλευρές συναντώνται αυτή την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για νέο γύρο συνομιλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...