609
Ντάισελμπλουμ και Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου. | REUTERS/Francois Lenoir

Οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου «ξεπάγωσαν» τη συζήτηση για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 15:30
Ντάισελμπλουμ και Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου. | REUTERS/Francois Lenoir

Οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου «ξεπάγωσαν» τη συζήτηση για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2016, 15:30

Σαν δώρο Χριστουγέννων προς την ελληνική κυβέρνηση ήρθε η ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Αμστερνταμ το Σάββατο. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «ξεπάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους -οι οποίες διακόπηκαν βίαια όταν εξήγγειλε η κυβέρνηση κοινωνικές παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά- θα ξαναρχίσουν.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι Θεσμοί έλαβαν την -πολυαναμενόμενη- επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνει ότι οι παροχές Τσίπρα ήταν εφ άπαξ και ότι στο μέλλον θα υπάρχει συνεννόηση εκ των προτέρων με τους δανειστές.

Οπως είπε, λοιπόν, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει ξαναρχίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις μετά τη λήψη της επιστολής από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών με την οποία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είμαι χαρούμενος που ανοίγει ο δρόμος και μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup στην ανακοίνωσή του.

Οπως δήλωσε και κοινοτικός αξιωματούχος στο ΣΚΑΪ, με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, οι αρχικές σημαντικές ανησυχίες των πιστωτών, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας των εξαγγελιών Τσίπρα, αμβλύνθηκαν.

Ασφαλώς η ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup δεν μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί πολιτικά από το Μαξίμου.

Η ανακοίνωση του κ Ντάισελμπλουμ έφερε τη «δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών» σχολίασαν  κυβερνητικές πηγές. «Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές» ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ. «Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Το θέμα όμως είναι τι δεσμεύτηκε η Αθήνα ούτως ώστε να αρχίσουν ξανά οι συζητήσεις για το χρέος. Ενα από τα κεντρικά ζητήματα που ζητούσαν -με email- οι δανειστές για την απεμπλοκή της κατάστασης ήταν να επιβεβαιώσει η Αθήνα ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών και συγκεκριμένα στις παροχές που έγιναν προς τους συνταξιούχους.

Στην επιστολή που έστειλαν, οι Θεσμοί καλούσαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι, η παροχή προς τους συνταξιούχους είναι έκτακτη και εφάπαξ και ότι και η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα αφορά μόνο το 2017. Επίσης, κλήθηκε να διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που καταγραφεί απόκλιση από το πρωτογενές πλεόνασμα επί του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει τις παροχές, (το 0,75% του ΑΕΠ), τότε θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα. Και στο μέλλον, όταν θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τηρούνται τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και τα οποία αποτυπώνονται στο μνημόνιο.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

«Επιστολή συμμόρφωσης» χαρακτηρίζει το γράμμα του Τσακαλώτου η ΝΔ. Πηγές από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασαν ότι «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πως θα συνεχίσει την προπαγάνδα της, αδιαφορεί για τη χώρα και τους πολίτες και πανηγυρίζει για τα αυτονόητα: Οτι αρχίζει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει και με επωφελής όρους για τη χώρα».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι  «αφού βάφτισε το επίδομα “13η σύνταξη” στο εσωτερικό και “εφάπαξ βοήθημα” στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει “επιστολή συμμόρφωσης”, πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε με ένα σχόλιο στο Twitter, να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής του Τσακαλώτου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...