814
Ενδεικτικά του ξενοφοβικού κλίματος τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Λειψία. Η Μέρκελ στο στόχαστρο... | Fabrizio Bensch@REUTERS

Καζάνι που βράζει η Γερμανία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 15:15
Ενδεικτικά του ξενοφοβικού κλίματος τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στη Λειψία. Η Μέρκελ στο στόχαστρο...
|Fabrizio Bensch@REUTERS

Καζάνι που βράζει η Γερμανία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 15:15

Ηταν το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κατάληξης. Και τα όσα τρομακτικά έγιναν τη νύχτα της Δευτέρας στη Λειψία φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Γερμανοί ακροδεξιοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, λίγες μόνο ώρες μετά την τακτική αναδίπλωση της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό και δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε όλες τις κατευθύνσεις πως δεν είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν άλλο αυτή την κατάσταση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα όσα έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, με τις καταγγελίες για 1.000 σεξουαλικές επιθέσεις από Αραβες και για βιασμούς που υπέστησαν δύο γυναίκες, έκαναν τις Αρχές να δράσουν και να συλλάβουν υπόπτους. Και όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις για την καταγωγή τους (βορειοαφρικάνικη και συριακή ως επί το πλείστον) η γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώθηκε να μιλήσει για επανεξέταση του ζητήματος. Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ της χώρας αποκάλυπταν σχέδια ψήφισης νόμων που θα φέρουν απελάσεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών. Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα.

Το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες καταστήματα υπέστησαν ζημιές, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των μεταναστών και των προσφύγων ξέφυγαν από τον έλεγχο της Αστυνομίας. Τι ζητούσαν; Μα τι άλλο; Την αποχώρηση των μουσουλμάνων από τη Γερμανία. Η ομάδα των ακροδεξιών έδρασε λίγο μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, η οποία συγκέντρωσε αρκετό κόσμο και η οποία άρχισε από το κέντρο της Λειψίας με κατεύθυνση το προάστιο Κόνεβιτς.

Οπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες, τα καταστήματα που είχαν τις περισσότερες ζημιές ήταν έθνικ εστιατόρια και μαγαζιά με είδη ρουχισμού, τα οποία ανήκαν σε μετανάστες. Νόμιμους μετανάστες που φέρουν κανονικά τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής τους στη χώρα. Οι δράστες ανήκουν κατά βάση στο Legida, το τοπικό παρακλάδι του Pegida. Οπως είναι γνωστό, το Pegida έχει αναπτύξει έντονη δράση το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αρκετούς πολίτες να «αγκαλιάζουν» το ακροδεξιό μόρφωμα, το οποίο ζητά τόσο τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και «την από-μουσουλμανοποίηση της Ευρώπης».

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, η Μέρκελ είναι αυτή που τραβάει πάνω της τα πυρά.

Σε αδιέξοδο η καγκελάριος

Κι αν η Μέρκελ μέχρι το καλοκαίρι έβρισκε λύσεις που βόλευαν την ίδια στα οικονομικά και νομισματικά της Ευρώπης, τώρα δείχνει να στερείται πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν δραματικά το κλίμα. Η ίδια γίνεται δέκτης των επικρίσεων στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά και συνολικά. Θυμηθείτε πως ο Ματέο Ρέντσι είχε αφήσει υπονοούμενα για την στάση της Γερμανίας. Πλέον, η Μέρκελ δείχνει να… δραπετεύει.

Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε η Καθημερινή, η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας για το Προσφυγικό είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως η γερμανίδα καγκελάριος είναι απρόθυμη να ελέγξει αποτελεσματικά τη ροή προσφύγων και μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, ενώ τα όσα έγιναν στην Κολωνία επιτείνουν το πρόβλημα. Την ώρα, δηλαδή, που Αθήνα και Αγκυρα είναι έτοιμες να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους, το Βερολίνο βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον διεθνή τομέα, αφού η Μέρκελ είναι πολύ πιθανό να ακυρώσει και την παρουσία της στο Νταβός, στα τέλη του μήνα.

Η Γερμανία διώχνει μετανάστες

Είναι σαφές πως το Βερολίνο ετοιμάζεται για αλλαγή τακτικής. Βασικά, την έχει ήδη αλλάξει. Την ώρα που τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως τα νομοθετήματα που προβλέπουν απελάσεις προσφύγων και επαναπροωθήσεις μεταναστών είναι έτοιμα προς ψήφιση, η Αυστρία παραδέχεται πως η Γερμανία της στέλνει μετανάστες!

Με βάση τα όσα μετέδωσε το BBC τη Δευτέρα, η αυστριακή Αστυνομία παραδέχεται πως οι Γερμανοί έχουν αυξήσει τις… αποστολές μεταναστών και, μάλιστα, ο αριθμός όσο πάει και αυξάνεται. «Αρκετοί δεν έχουν χαρτιά, κανέναν νόμιμο έγγραφο. Αλλοι δεν θέλουν να κάνουν αιτήσεις για άσυλο στη Γερμανία, αλλά σε άλλες χώρες, κυρίως σε αυτές της Σκανδιναβίας», αναφέρουν οι αξιωματούχοι της αυστριακής Αστυνομίας. Η πλειονότητα, πάντως, των μεταναστών που η Γερμανία στέλνει στην Αυστρία δεν έχουν συριακή καταγωγή. Οι περισσότεροι είναι από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και την Αλγερία.

Ο καταλύτης όλων των προαναφερθέντων ήταν οι επιθέσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Από τους 19 συλληφθέντες, οι 14 είναι από το Μαρόκο και την Αλγερία. Οι 10 είχαν ζητήσει άσυλο και οι εννιά εξ αυτών έφτασαν στη Γερμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κι εκεί ακριβώς είναι η αιτία. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές έδωσαν τη δυνατότητα σε παραβατικά στοιχεία να περάσουν στην Ευρώπη και να ερεθίσουν τα αντιδραστικά και συντηρητικά αντανακλαστικά των κατά τόπους κοινωνιών. Το 40% των καταγγελιών που έχουν γίνει για παρενοχλήσεις αφορούν τον σεξουαλικό τομέα. Το πιο… ιδιαίτερο σημείο δηλαδή, το πιο αδύναμο πράγμα που έχει η ανθρώπινη ύπαρξη.

Κι όσο κανείς κοιτά τα νούμερα, τόσο καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Μόνο μέσα στο 2015 και μόνο στη Γερμανία οι αιτήσεις για παροχή ασύλου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Και το 2016 μετρά λιγότερο από 13 ημέρες στις ζωές μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...