Οι New York Times για τον έρωτα στα χρόνια του κομμουνισμού / Οι Financial Times για τον τρόμο από μια ακόμη φούσκα / Οι Times για μια οικογένεια που πλέον χτίζει αντί να γκρεμίζει / Και η Deutsche Welle…
  • The New York Times

    Σεξ/ Γιατί επί υπαρκτού ήταν καλύτερο για τις γυναίκες

    Είναι πολλοί στη Δύση που όταν σκέφτονται τον κομμουνισμό στην Ανατολική Ευρώπη, φαντάζονται ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ζοφερά τοπία, στερημένους άνδρες και γυναίκες να μαραζώνουν σε μεγάλες ουρές για να ψωνίσουν σε άδεια καταστήματα  και τις υπηρεσίες ασφαλείας να κατασκοπεύουν την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

    Αλλά τα στερεότυπα για την ζωή στα κομμουνιστικά καθεστώτα μας κάνουν να μην γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, γράφει στους New York Times η Κρίστεν Γκόντζι, καθηγήτρια Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Μελετών στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Οι γυναίκες του ανατολικού μπλοκ, λέει, απολάμβαναν πολλά δικαιώματα και προνόμια άγνωστα στις φιλελεύθερες δημοκρατίες εκείνης της εποχής, όπως σημαντικές κρατικές επενδύσεις για την εκπαίδευσή τους, πλήρη ενσωμάτωση στο εργατικό δυναμικό, γενναιόδωρα επιδόματα μητρότητας και εγγυημένη δωρεάν παιδική φροντίδα.

    Η Ρωσία έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1917, τρία χρόνια πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απελευθέρωσε τους νόμους περί διαζυγίου και κατοχύρωσε διάφορα δικαιώματα σχετικά με την αναπαραγωγή. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο  που δεν έχει αναδειχθεί: Οι γυναίκες απολάμβαναν περισσότερη σεξουαλική ευχαρίστηση. Απόδειξη; Συγκριτική κοινωνιολογική μελέτη που διεξήχθη στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία μετά την επανένωση το 1990, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες της Ανατολικής είχαν διπλάσιους οργασμούς από εκείνες της Δυτικής.

    Πώς έγινε αυτό πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα; Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, ο Λένιν και η Αλεξάνδρα Κολλοντάι επέτρεψαν την σεξουαλική επανάσταση, με την ρωσίδα επαναστάτρια να υποστηρίζει ότι ο έρωτας πρέπει να απελευθερωθεί από τις οικονομικές συνθήκες. Και μολονότι ο Στάλιν στέρησε τις γυναίκες από πολλά δικαιώματά τους δίνοντας έμφαση στην οικογένεια, οι σεξολόγοι της Τσεχοσλοβακίας, διεξήγαγαν έρευνες από το 1952 για τον γυναικείο οργασμό, ενώ το 1961 διοργάνωσαν μια διάσκεψη αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα.

    Οπου και να κατέληξαν, δύσκολα θα είχαν φανταστεί τι θα γινόταν μετά.

    Φωτό: 1965, ριλάξ και μποτέ για τα κορίτσια του υπαρκτού. Τα τρία καλύτερα πράγματα στη ζωή ήταν μια κολεκτίβα πριν και μια ΚΟΒΑ μετά (το σεξ). Πηγή: The New York Times/ Mark Redkin/ FotoSoyuz, via Getty Images
  • Financial Times

    Συναγερμός/ Γιατί τρομάζει το (τεράστιο) χρέος της Κίνας

    Και να που χτύπησε πάλι ο συναγερμός: «Η διεθνής εμπειρία υποδεικνύει ότι η φούσκα του χρέους στην Κίνα έχει πάρει μια επικίνδυνη πορεία» προειδοποίησε τον Δεκαπενταύγουστο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσθέτοντας ότι «εάν οι κινεζικές αρχές δεν αναλάβουν δράση, απλώς θα καθυστερήσουν την αναπόφευκτη διόρθωση καθιστώντας την ακόμη πιο επίπονη». Η συνταγή του ΔΝΤ είναι απλή: φτάνει με την εμμονή σε προκαθορισμένους στόχους σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, έχει έρθει η ώρα των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της αγοράς.

    Οπως υπενθυμίζουν οι Financial Times (και εξηγεί με ένα εξαιρετικό γράφημα το  Reuters), το ζήτημα είναι ότι η σημερινή φούσκα γεννήθηκε πριν από δέκα χρόνια όταν οι αρχές του Πεκίνου αντέδρασαν με έναν βασικό γνώμονα: να αποφύγουν μια λαϊκή εξέγερση που θα έθετε σε κίνδυνο το πολιτικό μονοπώλιο του κομμουνιστικού κόμματος. Πράγματι, ανάμεσα στα θύματα της κρίσης το 2008 ήταν και οι κινεζικές εξαγωγές, θεμέλιος λίθος του κινεζικού θαύματος. Για να ισοφαρίσει το καθεστώς τη ζημιά εκπόνησε ένα κολοσσιαίο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το πρόβλημα είναι –κι εδώ έγκειται ο κινεζικός κίνδυνος– ότι το σχέδιο χρηματοδοτήθηκε με δάνεια από το κρατικό τραπεζικό σύστημα. Και ήταν ένα μάννα στο οποίο βούτηξαν όλοι: οικογένειες, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές.
    Αποτέλεσμα; Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε από τα 6 στα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια, περνώντας από το 140% στο 260% του ΑΕΠ – κάτι περισσότερο από των ΗΠΑ, κάτι λιγότερο από της Ιαπωνίας.

    Η αύξηση είναι… μετεωρική για να μην ανησυχεί τους οικονομολόγους. Οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το ιδιωτικό χρέος των Κινέζων είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ υποψιάζονται ότι το βάρος για τις τράπεζες είναι 14 φορές μεγαλύτερο από αυτό που λένε τα επίσημα στοιχεία. Συναγερμός; Και κάτι παραπάνω.

    Φωτό: Στις τράπεζες η Κίνα αναστενάζει. Πηγή: Reuters/Jason Lee
  • The Times

    Σχέδια/ Οι Μπιν Λάντεν χτίζουν το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο

    Όλα πάγωσαν πριν από δυο χρόνια όταν η οικονομική κρίση χτύπησε ακόμη και αυτήν την Σαουδική Αραβία. Κι έτσι η Μέκκα δεν απέκτησε ποτέ το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

    Το Abraj Kudai Hotel, γράφουν οι Times, θα κόστιζε 3,5 δισεκατομμύρια. Θα διέθετε 10.000 κλίνες, τέσσερα ελικοδρόμια και πέντε ορόφους, οι οποίοι θα ήταν στην αποκλειστική διάθεση της βασιλικής οικογένειας. Αλλά η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου συντάραξε συθέμελα την οικονομία της χώρας και οι εργασίες σταμάτησαν.
    Συγχρόνως, ο θάνατος 107 ατόμων από κατάρρευση γερανού σε έργο που έτρεχε η ίδια κατασκευαστική εταιρία, οδήγησε τις σαουδαραβικές αρχές στην απόφαση να ακυρώσουν όλα τα συμβόλαια που είχαν μαζί της – μεταξύ αυτών και το συμβόλαιο για το Abraj Kudai Hotel.

    Να όμως που το ξενοδοχείο θα γίνει. Και θα φέρει την κατασκευαστική υπογραφή της Binnladin Group, εταιρίας που είχε δημιουργήσει ο πατέρας Οσάμα μπιν Λάντεν. Η εταιρία ανήκει σήμερα στην οικογένεια. Και μπορεί ο εκείνος ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα να γκρέμιζε με τον πιο απεχθή τρόπο, αλλά οι τουλάχιστον οι δικοί του κάτι χτίζουν (ή μπορεί και λίγο παραπάνω από «κάτι»).

    Φωτό: Από τη μακέτα στην πραγματικότητα ένας Μπιν Λάντεν δρόμος. Πηγή: The Times
  • Deutsche Welle

    Διατροφή/ Ερχονται τα χάμπουργκερ από έντομα

    Υπομονή ως την προσεχή Δευτέρα. Γιατί από τότε θα αρχίσουν να διατίθενται από την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ Coop στην Ελβετία χάμπουργκερ, κεφτεδάκια και άλλα εδέσματα, βασικό συστατικό των οποίων θα είναι έντομα και σκουλήκια, πλάσματα δηλαδή πλούσια σε πρωτεΐνες, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς. «Τα κεφτεδάκια από σκουλήκια συνιστούν μια υγιεινή γαστρονομική σπεσιαλιτέ, στην οποία η πρώτη ύλη αναμειγνύεται με ρύζι, καρότο, σέλινο, φρέσκο κρεμμύδι και μια ιδέα καυτή πιπεριά» διαβεβαιώνει στη Deutsche Welle, ο Κρίστιαν Μπαρτς, ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης που προωθεί το προϊόν.

    Τα τρόφιμα από έντομα και σκουλήκια θα διατεθούν στις αγορές της Γενεύης, της Βέρνης και της Ζυρίχης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Ελβετία άλλαξε τη νομοθεσία που αφορά τη διατροφική ασφάλεια για να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιτρέπει την παραγωγή και τη διάθεση τέτοιου τύπου προϊόντων. Οπως πάντως σημειώνει ο Guardian,  αυτός ο κλάδος έχει αρχίσει να γνωρίζει άνθηση και στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Για όποιον ενδιαφέρεται, ο ελβετικός νόμος λέει ότι τα έντομα θα πρέπει να έχουν εκτραφεί υπό αυστηρό έλεγχο επί τουλάχιστον τέσσερις γενιές προκειμένου να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

    Αηδία; Μπορεί. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τραφούν οι 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα ζουν το 2050 στον πλανήτη. Κι έπειτα, όλα είναι θέμα συνήθειας.

    Φωτό: Εντάξει, αν δεν στο πουν, δεν το καταλαβαίνεις. Πηγή: Deutsche Welle



text
  • Και ο Ραγκούσης ανησυχεί για νοθεία στις εκλογές. Ε, ναι, όταν δεν βρίσκεις την ψήφο σου…


    28 Μαρτίου 2024, 15:51