1051
Xιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Βαρκελώνης παρά τα αστυνομικά μέτρα της Μαδρίτης για την αποτροπή του δημοψηφίσματος | REUTERS/Albert Gea/File Photo

Καταλονία ώρα μηδέν: Η ΕΕ κωφεύει στην καταστολή της Μαδρίτης

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:00
Xιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους της Βαρκελώνης παρά τα αστυνομικά μέτρα της Μαδρίτης για την αποτροπή του δημοψηφίσματος
|REUTERS/Albert Gea/File Photo

Καταλονία ώρα μηδέν: Η ΕΕ κωφεύει στην καταστολή της Μαδρίτης

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:00

Kαθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες -με εξαίρεση τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι- κάθονταν στο τραπέζι του άτυπου δείπνου της Συνόδου της ΕΕ στο Ταλίν, για καπουτσίνο μανιταριών και μία καλοψημένη μπριζόλα Black Angus, στην Καταλονία αναπτύσσονταν χιλιάδες ένοπλοι αστυνομικοί για την εφαρμογή των μέτρων καταστολής του δημοψηφίσματος.

Ωρα με την ώρα οι πιθανότητες να διεξαχθεί το απαγορευμένο με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου καταλανικό δημοψήφισμα μειώνονται, με την τοπική κυβέρνηση να στρέφεται πια προς την Ευρώπη σε αναζήτηση υποστήριξης, έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, τόνισε το γεγονός ότι παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα της αυτόνομης περιοχής σε μία προσπάθεια να συγκινήσει τη συνήθως ευαίσθητη για τέτοιου είδους θέματα ΕΕ.

Από την πλευρά του ο καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν, παρατήρησε με απογοήτευση ότι η ΕΕ έχει γυρίσει την πλάτη στην Καταλονία μπροστά στην ισπανική καταστολή, προαναγγέλλοντας σε δηλώσεις του στο Associated Press ότι θα ζητήσει επισήμως από την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβει στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Την Πέμπτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μία μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών η ισπανική και η καταλανική κυβέρνηση. Παράλληλα έστειλε επιστολή σε 27 δημάρχους ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητώντας τη στήριξή τους.

Όλες όμως οι καταλανικές φωνές βρήκαν μπροστά τους έναν συμπαγή τοίχο σιωπής ανά την Ευρώπη.

Παρά την παρασηνιακή αναστάτωση για τις τακτικές αστυνομικής καταστολής που χρησιμοποίησε η Μαδρίτη για να καταπνίξει το αποσχιστικό κίνημα στην Καταλονία, τα κράτη – μέλη της ΕΕ παρέμειναν ομόφωνα στην αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και ότι σέβονται τους νόμους της χώρας.

Εξού και η σιγουριά της Μαδρίτης ότι οι καταλανοί αυτονομιστές δεν θα βρουν τελικά καμία ευρωπαϊκή στήριξη και η πρόκληση του δημοψηφίσματος θα παραμείνει καθαρά έσωτερικό ζήτημα.

Κορύφωση της εκστρατείας υπέρ του δημοψηφίσματος με μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Βαρκελώνης

Η εκστρατεία των καταλανικών κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κορυφώνεται απόψε με την εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού στο Φοντ Μάχικα της Λεωφόρου Μαρία Κριστίνα της Βαρκελώνης. Η εκδήλωση  θα ξεκινήσει στις 20:00, τοπική ώρα, και θα παρέμβουν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ Κάρλες Πουτζδεμόν (PDeCAT) 0 αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας (ERC), η βουλευτής των αντικαπιταλιστών της CUP Μιρέια Μπόγια, ο πρόεδρος της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης ANC, Τζόρδι Σάντσεθ, και ο πρόεδρος της Òmnium Cultural Τζόρδι Κισάρτ.

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής ο καταλανός αντιπρόεδρος μαζί με τον εκπρόσωπο της Τζενεραλιτάτ Τζόρδι Τουρούλλ και τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Ραούλ Ρομέβα αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, ενώ ο Ρομέβα θα ενημερώσει και τους ξένους πρόξενους στη Βαρκελώνη για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Επιμένει η Μαδρίτη: «Δεν πρόκειται να γίνει»

Την ίδια ώρα όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραχόι ξεκαθάρισε -σε όλους τους τόνους- ότι την Κυριακή δεν πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα». «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», είπε κοφτά ο Ινίγο Μενέντεθ ντε Βίγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μαδρίτης ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Παρ’ όλο που δεν εντάσσεται στο αυτονομιστικό κίνημα, στην εκδήλωση του Φοντ Μάχικα  θα μιλήσει  και ο γενικός γραμματέας των καταλανών Podem, Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν, του οποίου η παράταξη έχει καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος, μολονότι δεν θεωρούν πως η διαδικασία πληροί όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις που θα ήθελε.

Δεν συμμετέχει η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους δημάρχους που πρόσκεινται στις αυτονομιστικές παρατάξεις, ενώ αντίθετα απούσα από την εκδήλωση θα είναι η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία σε τηλεοπτική συνέντευξή της την Πέμπτη στο δίκτυο TV3, σημείωσε ότι δεν ταυτίζεται ούτε με το «ναι», ούτε με το «όχι» στο δημοψήφισμα και προσανατολίζεται να ψηφίσει την Κυριακή ή άκυρο, ή λευκό.

«Εγώ», είπε, «ταυτίζομαι με την προσπάθεια να βρεθεί μία λύση μέσα από την πολιτική διαπραγμάτευση, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ταπεινά, ως δήμαρχος της πόλης, σκοπεύω να βοηθήσω για να διευκολυνθεί η επιστροφή της πολιτικής διαπραγμάτευσης στο τραπέζι», πρόσθεσε η Κολάου, που θεωρεί πως «η λύση είναι ένα ομόφωνα αποδεκτό δημοψήφισμα».

Σε πλήρη ανάπτυξη τα αστυνομικά μέτρα

Στην Καταλονία πάντως, απο νωρίς το πρωί είναι σε πλήρη εξέλιξη τα μέτρα της αστυνομίας βάσει των σχετικών με τις εντολών της εισαγγελίας

Σύμφωνα με τη διαταγή που διακοινώθηκε στον επικεφαλής των Mossos (τοπικής αστυνομίας), Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο, από τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλωνίας, Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, η τοπική αστυνομία «οφείλει να οργανώσει και εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων». που έχουν ορισθεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνοντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχουν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους -σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελίας- είναι να κατάσχουν ο,τιδήποτε κρίνεται «χρήσιμο» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος: κάλπες, υπολογιστές, ψηφοδέλτια και προεκλογικό υλικό.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, ο αποκλεισμός θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσματικός, με χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστο και επιγραφές που θα προειδοποιούν για την ποινική ευθύνη» όσων τον παραβιάζουν.

Δεδομένου επίσης, ότι τα περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει την Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου των μαθημάτων και να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητείται εξάλλου να αποτραπεί η συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει ορισθεί να ξεκινήσει στις 07.30, τοπική ώρα (08.30) την 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζοντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Από την Πέμπτη πάντως, η ηγεσία των Mossos έχει ξεκαθαρίσει με ανακοίνωσή της πως δεν προτίθεται να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια, ή ταραχές.

Από την πλευρά της, η  Καταλανική Εθνοσυνέλευση ANC (το μεγαλύτερο αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία) και πολλές επιτροπές γονέων σε σχολεία, αλλά και φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων καλούν τον κόσμο να συγκεντρωθεί και να σχηματίσει μεγάλες ουρές μέσα στα σχολεία και τα άλλα ιδρύματα που έχουν επιλεγεί ως εκλογικά κέντρα, προκειμένου να εμποδίσει τον αποκλεισμό τους από την αστυνομία κατ’ εφαρμογή της διαταγής της εισαγγελίας για την αποτροπή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, πολλά θέατρα, μουσεία και αίθουσες ψυχαγωγίας έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν την Κυριακή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ψηφοφορίας σε περίπτωση που αποκλειστούν τα εκλογικά τμήματα.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία κατέσχεσαν πάνω από τρία εκατ. ψηφοδέλτια και έξι εκατομμύρια φακέλους, καθώς επίσης εκατοντάδες κάλπες, τις οποίες φυλάσσουν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν την Κυριακή.

Το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον στρατώνα της Εθνοφυλακής στην Ιγουαλάδα της Βαρκελώνης, χωρίς να υπάρξουν ζημιές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...