563
|

Βενιζέλος: «Να αποτραπεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 12:12

Βενιζέλος: «Να αποτραπεί δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2017, 12:12

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα νέα καθήκοντα της Βασιλικής Θάνου, την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και για το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα στις εκλογές μίλησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι ακόμη και ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα είναι αντισυνταγματικό καθώς προσκρούει ευθέως στο άρθρο 110 του Συντάγματος που ρυθμίζει πλήρως και αποκλειστικά τη διαδικασία αναθεώρησης.

«Το άρθρο 110 δεν προβλέπει διενέργεια δημοψηφίσματος ούτε επί της αρχής. Και αυτό γιατί στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές. Αρα το εκλογικό σώμα μετέχει ούτως ή άλλως στην αναθεώρηση», τόνισε ο ίδιος.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αν ο Πρωθυπουργός επιμείνει στην εξαγγελία του για αναθεώρηση του Συντάγματος, η αντιπολίτευση οφείλει να αντιδράσει αμφισβητώντας ευθέως την καταστρατήγηση του Συντάγματος.

Μάλιστα τόνισε ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. «Και προφανώς το ξέρει (σ.σ. ο Προκόπης Παυλόπουλος) καλύτερα από μένα. Ή εν πάση περιπτώσει, καθώς είμαστε συνάδελφοι επιστημονικά, το ξέρει εξίσου με μένα. Και επειδή εκτιμώ πολύ τη νομική του κρίση, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το συνταγματικό καθήκον του. Πόσο μάλλον όταν τα όρια μεταξύ γελοίου και τραγικού στον συνταγματικό λαϊκισμό και στην καταστρατήγηση του Συντάγματος είναι πάρα πολύ ρευστά», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η χώρα χρειάζεται μία συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, τονίζοντας τον ρόλο του μεσαίου χώρου, όχι ως καταλύτη για να συνεργαστεί η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ -γιατί έτσι θα εξαφανιστεί- αλλά ως διαμορφωτής και εγγυητής της εθνικής στρατηγικής.

«Ο ρόλος του μεσαίου χώρου είναι να γίνει διαμορφωτής και εγγυητής της εθνικής στρατηγικής. Αυτός που θα καθορίζει την ατζέντα της. Σημειώστε δε ότι την ανάγκη χάραξης αυτής της στρατηγικής δεν θα προσπαθήσει να την υπονομεύσει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προεξοφλώ μετά τη συντριβή του στις εκλογές, αλλά μπορεί να την εμποδίσει και η αντίληψη της ΝΔ περί αυτοδυναμίας», τόνισε ίδιος.

«Θα είναι ευτύχημα για τη χώρα να φύγουν το ταχύτερον οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Να ηττηθούν συντριπτικά. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ ώριμοι και συγκροτημένοι ως προς την επόμενη ημέρα. Διότι, ούτως άλλως, απαιτούνται ευρύτερες πλειοψηφίες για την εκλογή ΠτΔ και τον εκλογικό νόμο», εξήγησε

Σε ερώτηση για τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τον διορισμό της τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου στο γραφείο του Πρωθυπουργού,  ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι η περίπτωση δεν είναι ίδια με διορισμούς δικαστικών σε γραφεία πρωθυπουργών στο παρελθόν.

«Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι είχε μεσολαβήσει η επιλογή της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού από το υπουργικό συμβούλιο για την κορυφαία θέση της δικαστικής εξουσίας. Επομένως, με τον διορισμό της στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας της, δημιουργήθηκε αυτόματα και αναδρομικά πρόβλημα θεσμικής αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας. Είναι άλλο να αποσπάται ένας μεσαίου βαθμού δικαστικός λειτουργός στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, είναι διαφορετικό ένας δικαστής να αποφασίσει να παραιτηθεί από την υπηρεσία του και να πολιτευθεί -κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν-, και τελείως διαφορετικό να διορίζει ένας Πρωθυπουργός έναν ανώτατο δικαστικό σε μετακλητή θέση, ενώ προηγουμένως τον έχει επιλέξει μέσω του υπουργικού του συμβουλίου στην ηγετική θέση της δικαστικής ιεραρχίας», τόνισε.

Υπενθύμισε την απόπειρα της κυρίας Θάνου να αυξήσει το όριο ηλικίας των δικαστών, κάτι που «είναι ένας πάρα πολύ κακός οιωνός για το πως θα ασκήσει τα καθήκοντά της δίπλα στον Πρωθυπουργό». 

Ερωτώμενος αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Θα είμαι ενεργά παρών όσο υπάρχουν κρίσιμες εθνικές περιστάσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...