320
Το Ταμείο φέρεται να έχει καταλήξει στην τελική του προσφορά για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα... | Reuters

Spiegel: Με 5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 17:16
Το Ταμείο φέρεται να έχει καταλήξει στην τελική του προσφορά για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα...
|Reuters

Spiegel: Με 5 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 17:16

Μέχρι 5 δισ. ευρώ προτίθεται να συνεισφέρει -αν τελικά συμμετέχει- στο τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του πρακτορείου Bloomberg.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, το Ταμείο φαίνεται να έχει αποδεχτεί το αίτημα των Ευρωπαίων σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018. Εως τώρα, επισήμως, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης του στόχου στο 1,5%.

Με άλλα λόγια, αν αποδεχθεί τον στόχο για υψηλότερο πλεόνασμα το Ταμείο, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας, καθώς το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι εάν διατηρηθεί ο υψηλός στόχος θα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αξιωματούχος του Ταμείου αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες. «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια» απάντησε. «Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».

Το δημοσίευμα του Der Spiegel έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης της επίσης γερμανικής εφημερίδας Die Welt σύμφωνα με την οποία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν συμφωνήσει για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Δεν αναφέρεται η πηγή από την οποία απέσπασε αυτήν την πληροφορία για το όριο των 5 δισ. το γερμανικό περιοδικό. Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Εχουμε πει επανειλημμένως ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση και εργαζόμαστε σε αυτό το μονοπάτι», δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουσεν. «Εχουμε ήδη πει αυτή την εβδομάδα -και υπάρχουν επίσης δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα- ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά, το καλοκαίρι του 2015, όταν συναποφασίστηκε το τρίτο πακέτο, είχε γίνει λόγος για 16 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...