500
Ο Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Carlos Barria

Σόου Τραμπ κατά των ΜΜΕ σε μια χαοτική συνέντευξη

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 16:02
Ο Τραμπ σε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο κατά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Carlos Barria

Σόου Τραμπ κατά των ΜΜΕ σε μια χαοτική συνέντευξη

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2017, 16:02

Μια ολομέτωπη επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης, αλλά και της προηγούμενης διακυβέρνησης, επέλεξε να κάνει ο Ντόνλαντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγει από τον κλοιό των αποκαλύψεων, των κατηγοριών και των σχολίων για την προεδρία του.

Στη μία και πλέον ώρα της συνέντευξής του, οι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης ήταν σφοδρές για τον ρόλο και τη συμπεριφορά του Τύπου, τον οποίο κατηγόρησε για «ανεντιμότητα» και για ψέματα.

Από την πλευρά τους τα ΜΜΕ αλλά και τα social media, άφησαν στην άκρη την ψύχραιμη αποτίμηση της συνέντευξης και μίλησαν για ένα μικρό σόου που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Μιλούν ανοιχτά για ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο που θα ήταν τουλάχιστον αστείο αν δεν στρεφόταν ανοιχτά κατά της ενημέρωσης. Προσθέτουν ότι ο πρόεδρος επέδειξε μια αντισυμβατική και εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά που αποσκοπούσε να περάσει το μήνυμα ότι κέρδισε και ότι όλοι βάλλουν -άδικα κατά τη γνώμη του- εναντίον του.

Στο στόχαστρο του προέδρου μπήκαν ειδικά το CNN, το οποίο δεν το παρακολουθεί, όπως είπε, αν και έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή μιας εκπομπής, οι New York Times και η Wall Street Journal.

«Πολλοί δημοσιογράφοι της χώρας δεν λένε την αλήθεια», είπε ενώ διαπίστωσε ακόμη ότι «το επίπεδο της ανεντιμότητας των ΜΜΕ είναι εκτός ελέγχου». Λόγω όλων αυτών, «το κοινό δεν σας πιστεύει πια», είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους

Μιλώντας για τα σχόλια στα καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα είπε ότι «ο τόνος τους είναι τόνος μίσους. Αλήθεια, δεν είμαι κακός άνθρωπος». Η απάντηση σε αυτό ήρθε από έναν ρεπόρτερ του CNN που διευκρίνισε -μάταια- προς τον πρόεδρο ότι «για την ιστορία, δεν σας μισούμε».

Για τις αναφορές σχετικά με τις επαφές του επιτελείου του με τη Ρωσία, όπως αποκάλυψαν οι New York Times, ο Τραμπ είπε: «Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε για τη Ρωσία, είναι fake news, κατασκευασμένες προκειμένου να ανταμειφθούν οι Δημοκρατικοί για την ήττα που υπέστησαν και ο Τύπος που παίζει το παιχνίδι».

tampa

DCEXPR

Ενα άλλο θύμα του, όπως καταγράφουν το περιστατικό οι New York Times, ήταν ένας υπερορθόδοξος Εβραίος ρεπόρτερ, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της αύξησης των αντισημιτικών αισθημάτων. Ο Τραμπ παρερμήνευσε την αναφορά νομίζοντας ότι κατηγορεί τον ίδιο για αντισημιτισμό. «Είμαι ο λιγότερο αντισημίτης άνθρωπος που έχετε δει ποτέ», είπε μάλλον οργισμένος, ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε ο δημοσιογράφος ότι δεν είπε αυτό για το οποίο τον κατηγορεί, ο Τραμπ τον ανακάλεσε στην τάξη: «Ηρεμα, ήρεμα, ήρεμα. Τα βλέπετε; Είπε ψέματα».

Επόμενο θύμα μια αφροαμερικανή ρεπόρτερ που τον ρώτησε αν θα συναντηθεί μια ομάδα αφροαμερικανών βουλευτών: «Θέλετε να οργανώσετε τη συνάντηση; Είναι φίλοι σας;» την ρώτησε.

Σε κύριο άρθρο τους οι New York Times απαντούν ευθέως γιατί ο πρόεδρος Τραμπ επιτίθεται στον Τύπο: «Είναι η τέλεια απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα της προεδρίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν από έγκυρα μέσα.

Προσθέτουν σχετικά: «Καλύτερα θα είναι να το συνηθίσει. Η αμερικανική ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική στη δύναμη της ανθρώπινης περιέργειας σε μια δημοκρατία, ειδικά αν ο πρόεδρος τολμά να ισχυρίζεται ότι έχει αποκλειστική ιδιοκτησία της πραγματικότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...