594
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικά χαλαρό στιγμιότυπο στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα | Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Τσίπρας στη Μάλτα για ενημέρωση από Μέρκελ και… χαστούκι στον Μπέτελ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 12:57
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ένα χαρακτηριστικά χαλαρό στιγμιότυπο στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ο Τσίπρας στη Μάλτα για ενημέρωση από Μέρκελ και… χαστούκι στον Μπέτελ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 12:57

Από την Αγκυρα στη Βαλέτα η Ανγκελα Μέρκελ τα είχε φρέσκα. Συναντήθηκε λοιπόν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μάλτας με τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Παρασκευής για να συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά, αλλά –αναπόφευκτα– και το ελληνικό πρόγραμμα και την εκκρεμότητα της αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αλλωστε το Μαξίμου επιμένει στη γραμμή της «πολιτικής διαπραγμάτευσης». Τι συζήτησαν λοιπόν Μέρκελ και Τσίπρας στη Βαλέτα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία (τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μπεναλί Γιλντιρίμ). Ειδικότερα η Μέρκελ ενημέρωσε τον έλληνα ομόλογό της για τα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το Προσφυγικό και το Κυπριακό, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Πάντα κατά τη γραμμή ενημέρωσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα στην Ανγκελα Μέρκελ ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Αμέσως μετά, ακολούθησε ένα μήνυμα προς την Τουρκία: «Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα καθώς και επίσης και η αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε: «Και ας μην ξεχνάμε τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά».

Ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε πως πρέπει ληφθούν άμεσα «αναγκαίες πρωτοβουλίες» για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να τα βρει με τους Θεσμούς –άρα να συμβιβαστεί και με το ΔΝΤ – για τα ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να τελειώνει αυτή η εκκρεμότητα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην ανταπόκρισή της από τη Μάλτα η Ελένη Βαρβιτσιώτη της «Καθημερινής»:

«Με παραπομπή στους Θεσμούς απάντησε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στο αίτημα και στις προσδοκίες της Αθήνας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με πολιτική διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη Μάλτα, η κυρία Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη: “βρείτε τα με τους Θεσμούς, και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο”» ανέφερε το kathimerini.gr σχετικά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας στο περιθώριο της Συνόδου της Μάλτας.

Επίσης στο περιθώριο της άτυπης μονοήμερης Συνόδου της Μάλτας υπήρξε ένα αστείο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα και έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου.

Σε ένα βίντεο (κάτω) που αναρτήθηκε στο twitter από δημοσιογράφο της γερμανικής Bild, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να ρίχνει μια χαλαρή σφαλιάρα στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, διακόπτοντάς τον την ώρα που εκείνος συνομιλεί με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. Η τελευταία φαίνεται να ταράζεται προς στιγμήν, αλλά μετά αντιλαμβάνεται το χαλαρό στιλ του έλληνα ομολόγου της και τον χαιρετά εγκαρδίως.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...