542
Ο χάρτης των ρατσιστικών εγκλημάτων με κάποια από τα σκίτσα που επιμελήθηκαν για αυτόν οι καλλιτέχνες | CreativeProtagon

Τι θέλει να μας πει ένας «μαύρος» χάρτης ρατσιστικών εγκλημάτων

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 17 Φεβρουαρίου 2019, 00:20
Ο χάρτης των ρατσιστικών εγκλημάτων με κάποια από τα σκίτσα που επιμελήθηκαν για αυτόν οι καλλιτέχνες
|CreativeProtagon

Τι θέλει να μας πει ένας «μαύρος» χάρτης ρατσιστικών εγκλημάτων

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 17 Φεβρουαρίου 2019, 00:20

Ισως ένα Σαββάτο έχεις αποβιβαστεί από το μετρό στο Σύνταγμα και έχεις ξεκινήσει ένα μεσημεριανό περίπατο από τις παρυφές της Ερμού. Ισως μία Παρασκευή έχεις στρίψει με το αυτοκίνητό σου από την Πειραιώς στη Σοφοκλέους ψάχνοντας ένα μέρος να παρκάρεις. Ισως έχεις περάσει από την οδό Παύλου Μελά ή από την οδό Πλάτωνος στο Κερατσίνι. Και αν έχεις κάνει κάτι από αυτά -και όχι μόνο αυτά- τότε έχεις περάσει από ένα σημείο που έχει πραγματοποιηθεί μία ρατσιστική επίθεση σε δημόσια θέα.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις βρίσκονταν για αρκετά χρόνια θαμμένες κάτω από το τσιμεντένιο χαλί της πόλης. Ιστορίες χωρίς πρωταγωνιστές και ονόματα. Τα βραδινά πογκρόμ εις βάρος κάποιων μεταναστών στον Αγιο Παντελεήμονα, κάποιοι ψαράδες που δέχτηκαν επίθεση μέσα στο σπίτι τους στο Πέραμα, δεκάδες ανώνυμες ιστορίες από ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα κάποιου μετανάστη, κάποιου πρόσφυγα, κάποιο βράδυ σε κάποια σκοτεινή γωνιά της πόλης.

Αυτές οι ιστορίες βίας βγαίνουν επιτέλους από το «βολικό» τσουβάλι των επιθέσεων από αγνώστους. Ενα τσουβάλι με δεκάδες ιστορίες που στην καλύτερη περίπτωση πέρασαν από τις φωτεινές οθόνες των υπολογιστών ή των τηλεοράσεών μας για να ξεχαστούν μια για πάντα – μη «βαραίνουν» και τις σκέψεις μας.

Οι παραπάνω ιστορίες φρίκης λοιπόν, δραπετεύουν από τη συλλογική λήθη και γίνονται σκίτσα και σημάδια σε έναν σκοτεινό χάρτη της Αθήνας.

Η Καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στον δημόσιο χώρο.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας και του HumanRights360.

«Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη  της δίκης της Χρυσής Αυγής, η διαδικασία της οποίας έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της, δημιουργήσαμε αυτό το κοινό εγχείρημα που στόχο έχει τόσο την ανάδειξη της τοπογραφίας της ρατσιστικής βίας όσο και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της» τονίζουν στο κοινό Δελτίο Τύπου οι δύο οργανώσεις.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει λεπτομερώς τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτές. Με ένα κλικ (εδώ) πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα δίπλα μας.

Ισως αυτό να είναι και το ισχυρό μήνυμα της καμπάνιας. Τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν είναι μακρινές, ανώνυμες ιστορίες από τα δελτία των «8». Περπατάμε σε μία πόλη που το μίσος έχει δημιουργήσει πληγές από αίμα και ανεξίτηλα σημάδια στον χάρτη.

Στο πρότζεκτ αυτό συμμετείχαν είκοσι πέντε δημιουργοί της οπτικής εικόνας. Καλλιτέχνες που πήραν στυλό και μολύβι και προσπάθησαν να αποτυπώσουν με δικό τους τρόπο ρατσιστικές επιθέσεις που αποτέλεσαν κομβικές στιγμές των τελευταίων ετών (όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα), απασχόλησαν έστω περιστασιακά την κοινή γνώμη (όπως η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν) ή έμειναν στο σκοτάδι της κοντής, συλλογικής μας μνήμης.


info

Τα έργα των είκοσι πέντε δημιουργών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων/Technopolis City of Athens από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...