441
Οι εξετάσεις DNA έχουν αποκαλύψει υπερβολικά πολλά, για να είναι χρηστικά (φωτογραφεία αρχείου από ασθενή με Covid-19) | Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS

Γονίδια και ομάδα αίματος «ελέγχουν» την ευαισθησία στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 13:19
Οι εξετάσεις DNA έχουν αποκαλύψει υπερβολικά πολλά, για να είναι χρηστικά (φωτογραφεία αρχείου από ασθενή με Covid-19)
| Kirsty Wigglesworth/Pool via REUTERS

Γονίδια και ομάδα αίματος «ελέγχουν» την ευαισθησία στον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2020, 13:19

Την αιτία που κάποιοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά από την Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ κάποιοι άλλοι δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, αναζήτησαν ειδικοί από την Κίνα στο ανθρώπινο γενετικό υλικό (DNA).

Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 332 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και προδημοσιεύτηκε στο medRxiv, καταγράφονται για πρώτη φορά οι γενετικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κλινική εξέλιξη της νόσου.

Από το σύνολο των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη, υπήρχαν 54 άτομα με λίγα ή καθόλου συμπτώματα, 225 με μέτρια και 63 με σοβαρά συμπτώματα.

Γνωρίζοντας του υπόλοιπους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση (ηλικία, υποκείμενα νοσήματα κ.ά.) οι επιστήμονες πραγματοποίησαν λεπτομερή γονιδιακή ανάλυση του γονιδιώματος, από την οποία εντοπίστηκαν περισσότερα από 22 εκατομμύρια παραλλαγές, κάποιες κοινές, άλλες σπάνιες.

Ακολούθως, οι επιστήμονες αναζήτησαν πιθανά γονίδια που να επηρεάζουν τη γενετική ευαισθησία στη μόλυνση.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης τους είναι ότι οι παραλλαγές σε ένα μόνο γονίδιο δεν είναι δυνατόν να προβλέψουν την κλινική σοβαρότητα της νόσου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, περίπου 4.900 μεταλλάξεις σε διάφορα γονίδια είναι υπεύθυνες για την εξέλιξή της.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν ότι αρκετοί γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στον κορονοϊό. Ωστόσο, για να έχουμε πιο πρακτικά αποτελέσματα και να ανακαλύψουμε τρόπο για να περιορίσουμε τα συμπτώματα της νόσου, θα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση ξενιστή-παθογόνου, κάτι που απαιτεί διεθνείς συνεργασίες και μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες», αναφέρουν.

Ομάδα αίματος

Τους λόγους για τους οποίους κάποιοι νοσούν πιο βαριά αναζήτησαν και στις ομάδες αίματος οι επιστήμονες. Σε πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη, φάνηκε ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Α+ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από κορονοϊό, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι περισσότερο προστατευμένοι, ως έναν βαθμό πάντα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Οσλο, ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία, από τους οποίους οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν εκδηλώσει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό (ομάδα ελέγχου).

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη. Οσοι έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές. Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος.

Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από την Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.

Η δεύτερη γενετική παραλλαγή βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης, ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...