491
Από τις ενημερωτικές διαλέξεις του Ινστιτούτου σε σχολείο | Ινστιτούτο Prolepsis

Ενημέρωση 150.000 μαθητών από το Ινστιτούτο Prolepsis

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 15:37
Από τις ενημερωτικές διαλέξεις του Ινστιτούτου σε σχολείο
|Ινστιτούτο Prolepsis

Ενημέρωση 150.000 μαθητών από το Ινστιτούτο Prolepsis

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2019, 15:37

Περίπου 150.000 μαθητές από 822 δημοτικά σχολεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, παρακολούθησαν τις διαλέξεις με τίτλο «Μαθαίνω για τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα».
Η ενημέρωση των μαθητών έγινε στο πλαίσιο των 3.163 εκπαιδευτικών διαλέξων που δόθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis.

Οι διαλέξεις αποτελούν εκπαιδευτικό μέτρο, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο στηρίζεται σε 3 πυλώνες: τη διανομή γευμάτων (φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία), την εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή, τη γεωργία και την κτηνοτροφία και την προβολή του σε ομάδες στόχους, όπως είναι τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποίησε το έργο σε συνεργασία με την εταιρεία ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ, η οποία ανέλαβε το εκπαιδευτικό μέτρο «Ζωντανή επίδειξη μαγειρικής στα σχολεία».

Στο πλαίσιο των διαλέξεων, ειδικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι παρουσίασαν στους μαθητές τη διατροφική αξία των φρούτων, των λαχανικών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και τους ενημέρωσαν για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και την αξία της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία. Η εκπαίδευση περιλάμβανε τόσο τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού όσο και την παρουσίαση πραγματικών φρούτων και λαχανικών στα παιδιά.

Οι παρουσιάσεις αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Prolepsis και υλοποιήθηκαν στα σχολεία από 73 συνεργαζόμενους διαιτολόγους – διατροφολόγους, οι οποίοι επιλέχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η έρευνα στρέφεται όλο και περισσότερο στην εκπαίδευση και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει μελλοντικές συμπεριφορές των ενηλίκων, όπως είναι το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μελετών, η εκπαίδευση από μικρή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου και προστατεύει την υγεία.

Η ανατροφοδότηση που έλαβε το Ινστιτούτο Prolepsis από τους διαιτολόγους είναι ιδιαίτερα θετική. «Νιώθω πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή τη δράση και να συμβάλλω στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Η ανταπόκριση από τους μαθητές είναι πολύ θετική. Ακόμα και οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι μεγαλύτεροι θέτουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απορίες. Δεδομένης της στροφής της πλειοψηφίας των παιδιών και των εφήβων μακριά από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή και τα αυξημένα ποσοστά παιδιών με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία στη χώρα μας, η προαγωγή υγιεινών διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής από μικρή ηλικία είναι υψίστης σημασίας», δηλώνει η Δρ. Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων. Η ανάληψη του συγκεκριμένου έργου από το Ινστιτούτο Prolepsis, αναδεικνύει για άλλη μία φορά το κύρος και την αξιοπιστία της επιστημονικής του ομάδας στον τομέα της διατροφής και της υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων που προάγουν την υγεία του πληθυσμού.

Σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές που υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν σημαντικά οφέλη για τη σωματική και ψυχική τους υγεία:
• Υψηλότερη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, ψευδάργυρο και σίδηρο, καθώς και περισσότερες πιθανότητες να καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
• Υψηλότερη ικανότητα συγκέντρωσης στο σχολείο και επίλυσης προβλημάτων.
• Φυσιολογικό βάρος.