437
Καλλιτεχνική απεικόνιση του καυτού εξωπλανήτη | NASA/JPL Caltech

Ενας πλανήτης πραγματική… κόλαση

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 11:17
Καλλιτεχνική απεικόνιση του καυτού εξωπλανήτη
|NASA/JPL Caltech

Ενας πλανήτης πραγματική… κόλαση

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 11:17

Οι αστρονόμοι υπέδειξαν για πρώτη φορά την παρουσία ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα το 1988 αλλά η πρώτη φορά που πιστοποιήθηκε η ύπαρξη ενός τέτοιου πλανήτη ήταν το 1992. Οι πλανήτες που δεν βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα ονομάστηκαν εξωπλανήτες και μέχρι την δεκαετία του 2000 είχαν εντοπισθεί πολύ λίγοι. Ομως η ανάπτυξη νέων μεθόδων εντοπισμού σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός στόλου προηγμένων διαστημικών τηλεσκοπίων αλλά και την παρουσία νέων πολύ ισχυρών επίγειων τηλεσκοπίων επέτρεψε τον μαζικό εντοπισμό εξωπλανητών.

Οι αστρονόμοι εντοπίζουν πλέον σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση κάποιον εξωπλανήτη ενώ κάποιες φορές εντοπίζονται ταυτόχρονα πολλοί εξωπλανήτες.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί περίπου 3.500 εξωπλανήτες ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων 4.500 που γίνεται έρευνα για να πιστοποιηθεί η παρουσία τους. Εκτός από τον αριθμό τους εντύπωση έχει προκαλέσει και η ποικιλία των πλανητών που υπάρχουν στο Σύμπαν.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα είδη των πλανητών είναι πάνω κάτω αυτά που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Ομως έχουν ανακαλυφθεί πολλά είδη πλανητών. Εχουν εντοπισθεί πλανήτες με εντυπωσιακά όσο και απρόσμενα χαρακτηριστικά και φαινόμενα.

Ο πιο καυτός

Ενας τέτοιος πλανήτης εντοπίσθηκε από διεθνή ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Σκοτ Γκάουντι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Δείτε ένα βίντεο για τον εξωπλανήτη:

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα εξωπλανήτη που εντυπωσιάζει και με το μέγεθος του αλλά κυρίως με τις πρωτοφανείς για πλανήτη συνθήκες που επικρατούν εκεί. Ο εξωπλανήτης ονομάζεται KELT-9b και περιφέρεται γύρω από το τεράστιο καυτό άστρο KELT-9, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τον Ήλιο και έχει θερμοκρασίες κοντά στους 9.900 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από τον Ήλιο.

Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση 650 ετών φωτός από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Ο εξωπλανήτης είναι ένας αέριος γίγαντας με σχεδόν τριπλάσια μάζα από τον Δία, αλλά με μόνο τη μισή πυκνότητα του Δία. Οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρουν ότι στην επιφάνειά του KELT-9 οι θερμοκρασίες φθάνουν τους 4.327 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες πολλών άστρων. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας εξωπλανήτη ήταν 3.027 βαθμοί Κελσίου

Κλειδωμένος

Ο εξωπλανήτης είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» με το άστρο του, πράγμα που σημαίνει ότι η μία πλευρά του φωτίζεται μόνιμα από αυτό, ενώ η άλλη παραμένει πάντα σκοτεινή (όπως συμβαίνει με τη Σελήνη σε σχέση με τη Γη). Η φωτεινή πλευρά του εξωπλανήτη «βομβαρδίζεται» ανηλεώς από τρομερά ισχυρή αστρική ακτινοβολία.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC είναι τόσο υψηλή η θερμοκρασία του KELT-9b, που η υπεριώδης ακτινοβολία του μητρικού άστρου αναγκάζει τα μόριά του να διασπώνται και κάποια στιγμή η όποια ατμόσφαιρα διαθέτει ο εξωπλανήτη θα εξαφανιστεί.  Θα ακολουθήσουν και άλλες παρατηρήσεις με διαφορετικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων τα διαστημικά Spitzer και Hubble.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3