662
Ανδρας της ιρανικής ασφάλειας, ντυμένος με πολιτικά, πριν από την έφοδο μέσα στο κοινοβούλιο | Tasnim News Agency/Handout via REUTERS

Τζιχαντιστές χτυπούν το Ιράν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2017, 19:30
Ανδρας της ιρανικής ασφάλειας, ντυμένος με πολιτικά, πριν από την έφοδο μέσα στο κοινοβούλιο
| Tasnim News Agency/Handout via REUTERS

Τζιχαντιστές χτυπούν το Ιράν για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/06/2017, 19:30

Ενα πρωτοφανές για το Ιράν περιστατικό ένοπλης βίας -και μάλιστα σε στόχους με υψηλή συμβολική αξία- σημειώθηκε στην Τεχεράνη, όταν το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο επιθέσεις, στο Κοινοβούλιο της χώρας καθώς και στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Σκοτώθηκαν 13 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλα 40.

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη. Μάλιστα φρόντισε να μεταδώσει οπτικοακουστικό υλικό από το εσωτερικό του κτιρίου του Κοινοβουλίου την ώρα της επίθεσης. Και σε ανακοίνωσή τους οι τζιχαντιστές ανέφεραν ότι πέντε μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης ευθύνονται για την επιδρομή στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο και προειδοποίησαν ότι θα εξαπολύσουν νέες επιθέσεις στη χώρα, διαμηνύοντας ότι «το χαλιφάτο δεν θα χάσει την ευκαιρία να χύσει το αίμα τους».

Λίγο αργότερα, όμως, οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία για τις επιθέσεις. Κατήγγειλαν ότι το γεγονός ότι το ISIS ανέλαβε την ευθύνη «αποδεικνύει» ότι η Σαουδική Αραβία ήταν πίσω από την επίθεση. «Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου και των Σαουδαράβων που υποστηρίζουν τρομοκράτες», ανέφερε η ανακοίνωσή τους.

2017-06-07T101747Z_1467113685_RC112E941230_RTRMADP_3_IRAN-SECURITY
Ενα μικρό παιδί απομακρύνουν οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τεχεράνη

Τον περασμένο Μάρτιο οι τζιχαντιστές του ISIS είχαν δημοσιοποιήσει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα Φαρσί, στο οποίο υποστήριζαν ότι «θα κατακτήσουν το Ιράν και θα το μετατρέψουν σε σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος». 

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στο Κοινοβούλιο. Τέσσερις δράστες, άνδρες ντυμένοι γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες, κραδαίνοντας ένα πυροβόλο όπλο και αυτόματα όπλα AK-47, εισέβαλαν στο κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών στους διαδρόμους όπου και παρέμεναν για αρκετή ώρα οι δράστες, κρατώντας μάλιστα και τέσσερις ομήρους. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίστηκαν αρκετά ακόμη.

Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο ύστερα από περίπου τρεις ώρες, όταν κατά τη διάρκεια εφόδου στο κτίριο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τους τέσσερις δράστες.

Μόλις λίγα λεπτά αφού εισέβαλαν στο κοινοβούλιο οι δράστες, σημειώθηκε επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας στο μαυσωλείο. Μία γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω της έξω από υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται κοντά στο μαυσωλείο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης και να τραυματιστούν άλλα πέντε άτομα.

Μια φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ιρανικό πρακτορείο Fars δείχνει τη στιγμή που η καμικάζι πυροδοτεί τον εκρηκτικό μηχανισμό και ανατινάσσεται έξω από το μαυσωλείο.

Οι δράστες των επιθέσεων στην Τεχεράνη ήταν Ιρανοί, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ιρανική κρατική τηλεόραση,  Ρεζά Σαϊφολχαΐ. «Για την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, πρέπει να πω ότι ήταν από διάφορες περιοχές του Ιράν και είχαν ενταχθεί στο Ντάες» (σ.σ. στο Ισλαμικό Κράτος), δήλωσε ο Ρεζά Σαϊφολχαΐ.

iran
Η στιγμή που ανατινάχθηκε η καμικάζι έξω από το μαυσωλείο… (Fars)

Οπως ανέφερε το υπουργείο Πληροφοριών, παραλίγο να σημειωθεί και τρίτη επίθεση καθώς μια άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να αναλάβει δράση και πραγματοποιήσει το χτύπημα.

Σε κάθε περίπτωση, το διπλό χτύπημα αποτελεί ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό για το Ιράν. Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν έχουν στοχοποιηθεί από τζιχαντιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ISIS, και παρότι το Ιράν εμπλέκεται στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία, δεν έχει σημειωθεί καμία αντίστοιχη επίθεση στα αστικά κέντρα της χώρας.

Γι’ αυτό και όπως σημειώνει το BBC, το περιστατικό θα αναστατώσει ιδιαιτέρως τους Ιρανούς, που έχουν συνηθίσει να ζουν σε ένα αρκετά σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.

2017-06-04T145420Z_1265606800_RC11FA4E1E00_RTRMADP_3_IRAN-LEADER
Το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί στη Τεχεράνη (TIMA via REUTERS)

Μάλιστα, το πρωτοφανές περιστατικό έρχεται σε μια στιγμή έντασης στην περιοχή του Περσικού, χωρίς να είναι σαφές το αν και κατά πόσο συνδέεται με αυτήν.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Η ρωσική κυβέρνηση καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και κάλεσε για συντονισμένες ενέργειες κατά του ISIS.

Συλλυπητήριο μήνυμα προς τα θύματα και τις οικογένειας των θυμάτων έστειλε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...