620
Πίσω από τα πλατιά χαμόγελα κρύβεται ένα μεγάλο ποσοστό δυστυχισμένων νέων | Shutterstock

Ευτυχισμένοι οι Σκανδιναβοί; Ναι, αλλά όχι οι πιο νέοι

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 14:37
Πίσω από τα πλατιά χαμόγελα κρύβεται ένα μεγάλο ποσοστό δυστυχισμένων νέων
|Shutterstock

Ευτυχισμένοι οι Σκανδιναβοί; Ναι, αλλά όχι οι πιο νέοι

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2018, 14:37

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι πιο ευτυχισμένοι λαοί στον κόσμο είναι οι πολίτες των κρατών της Βόρειας Ευρώπης. Αλλά μεταξύ των βαθιά χαρούμενων και ικανοποιημένων με τη ζωή τους Δανών, Φινλανδών, Νορβηγών, Σουηδών και Ισλανδών φαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι που δηλώνουν πως δυστυχούν. Οι περισσότεροι από αυτούς, μάλιστα, είναι νεαρής ηλικίας, ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο μεταξύ των γυναικών και παρότι οι λόγοι διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από χώρα σε χώρα, σημαντικό ρόλο στη δυστυχία των περισσότερων διαδραματίζουν παράγοντες όπως το άγχος, η μοναξιά αλλά και η πίεση που αισθάνονται επιδιώκοντας να επιτύχουν.

Δεδομένου ότι στους δείκτες παγκόσμιας ευτυχίας του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ οι αποκαλούμενες Βόρειες Χώρες (Nordic Countries) καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τις πρώτες θέσεις, οι κυβερνήσεις τους αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους σε όλους όσοι εμφανίζονται λιγότερο ευτυχισμένοι, στους ανθρώπους που δηλώνουν πως «αγωνίζονται, ακόμα και πως υποφέρουν» όταν τους ζητείται να προβούν σε έναν απολογισμό της ζωής τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται -μας πληροφορεί ο Guardian- σε σχετική έκθεση που εκπονήθηκε από ειδικούς του Happiness Research Institute της Κοπεγχάγης, στις Βόρειες Χώρες το ποσοστό των πολιτών που δεν ευτυχούν ανέρχεται στο 12,3%. Μεταξύ των νέων, ωστόσο, ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 18 έως 23 ετών, αυξάνεται στο 13,5%, ενώ στη Σουηδία σχεδόν μία στις πέντε νεαρές γυναίκες δηλώνει πως είναι δυστυχισμένη.

Στη Σουηδία σχεδόν μία στις πέντε νεαρές γυναίκες δηλώνει πως είναι δυστυχισμένη

«Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά, υποφέρουν από το άγχος και έχουν ψυχικές διαταραχές. Παρατηρούμε πως αυτή η επιδημία των ψυχικών νοσημάτων και της μοναξιάς πλησιάζει στις ακτές των Βόρειων Χωρών» εξήγησε ο Μίκελ Μπιρκάερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Αναφερόμενος στις αιτίες του προβλήματος, μίλησε ειδικά για την πατρίδα του, επισημαίνοντας πως «στη Δανία η κουλτούρα του περφεξιονισμού αποτελεί τεράστιο ζήτημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, καθώς οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται πως πρέπει να διαπρέπουν».

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι όποιες προοπτικές για το μέλλον με πολλούς νέους να ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική αποκατάστασή τους και τους ειδικούς να αναφέρουν πως από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν πως είναι δυστυχισμένοι, ακόμα και σε χώρες που δεν επλήγησαν ιδιαίτερα και οι οικονομίες τους έχουν ανακάμψει, όπως συνέβη στη Δανία.

Σύμφωνα με το Happiness Research Institute της Κοπεγχάγης, στις Βόρειες Χώρες το ποσοστό των πολιτών που δεν ευτυχούν ανέρχεται στο 12,3%

Στη δυστυχία των νέων συμβάλλουν, σίγουρα, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί όσο δικτυώνουν άλλο τόσο απομονώνουν πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν (όπως αποκάλυψε παλαιότερη έρευνα της κυβέρνησης της Δανίας) να βρίσκονται μαζί με όλους όσοι δείχνουν, στο Facebook και στο Instagram, να είναι ευτυχισμένοι και απόλυτα ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Η δυστυχία πλήττει κυρίως την ψυχική υγεία των νέων με αρκετούς να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη, κινδυνεύοντας να προβούν σε απερίσκεπτες ενέργειες όπως ο αυτοτραυματισμός, η υπερκατανάλωση αντικαταθλιπτικών, ακόμα και η αυτοκτονία. Στη Φινλανδία, για παράδειγμα, στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων που φέτος κατέλαβε την πρώτη θέση στη σχετική έκθεση του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ευτυχία (World Happiness Report 2018), το 1/3 όλων των ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 24 ετών που χάνουν τη ζωή τους, αυτοκτονούν.

Τέλος, πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι στόχος της έρευνας ήταν η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αλλά και η απενοχοποίηση όσων δεν ευτυχούν. «Είχαμε επίσης την αίσθηση ότι με το να δηλώνει κάποιος δυστυχισμένος στις Βόρειες Χώρες κατά κάποιον τρόπο στιγματίζεται. ‘Εάν όλοι είναι ευτυχισμένοι και εγώ είμαι δυστυχισμένος, είναι σωστό να το εκφράζω;’ Θέλαμε να αποστιγματίσουμε τη δυστυχία» εξήγησε ο Ουλφ Αντρέασον, ανώτερος σύμβουλος του Nordic Council of Ministers, του επίσημου οργανισμού για τη συνεργασία μεταξύ των πιο ευτυχισμένων χωρών στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...