353
Πυροσβέστες επιχειρούν στην τουριστική λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού | REUTERS/Sofia Yanjari

Χιλή: Τουλάχιστον 64 νεκροί ο τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2024, 11:57
Πυροσβέστες επιχειρούν στην τουριστική λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού
|REUTERS/Sofia Yanjari

Χιλή: Τουλάχιστον 64 νεκροί ο τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2024, 11:57

Τους 64 έχουν φθάσει οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στην κεντρική και νότια Χιλή. Πρόκειται για την πιο φονική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα, με τον απολογισμό των θυμάτων να αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες.

«Μέσα σε ένα λεπτό χάσαμε τα πάντα» είπε κλαίγοντας ο Λουίς Βιάλ, ένας 69χρονος συνταξιούχος, μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του, στη συνοικία της Βίγια Ιντεπεντένσια, όπου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους λόφους της τουριστικής περιφέρειας του Βαλπαραΐσο.

Μετά από μια ανάπαυλα, οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν σε αυτή την περιφέρεια, όπου βρίσκεται η περίφημη λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, οι παραλίες της οποίας προσελκύουν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο του καλοκαιριού, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να αυξάνεται. Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει 45 νεκρούς, όμως «άλλοι έξι άνθρωποι υπέκυψαν σε ιατρικά ιδρύματα» δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, ζημιές και ολικές καταστροφές έχουν υποστεί από 3.000 έως 6.000 σπίτια, ενώ έχουν επίσης καεί 430.000 στρέμματα δάσους, κυρίως στην ακτή του Ειρηνικού.

Την Κυριακή, σε τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος από την πόλη Κιλπουέ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Βίνια ντελ Μαρ, ο πρόεδρος της χώρας Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε: «Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν 64 νεκροί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, γνωρίζουμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά».

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που βιώνουμε μετά τον σεισμό του 2010» σημείωσε ο Μπόριτς, αναφερόμενος στον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησε τσουνάμι στις 27 Φεβρουαρίου του 2010, με περισσότερους από 500 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, η περιφέρεια του Βαλπαραΐσο ουδέποτε είχε γνωρίσει μια κατάσταση τέτοιου εύρους», είχε δηλώσει νωρίτερα η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια ντελ Μαρ.

Στην Κιλπουέ, σχεδόν 90 χλμ. βορειοδυτικά του Σαντιάγο, μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να δει ολόκληρες γειτονιές και αυτοκίνητα απανθρακωμένα. Εκεί, χιλιάδες κάτοικοι έμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες την Παρασκευή, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν με αυτοκίνητο.

Οι Αρχές επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διατύπωσαν νέες εκκλήσεις προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν.
Γύρω στις 30 εστίες παραμένουν ενεργές σε σύνολο 92 καταγεγραμμένων πυρκαγιών και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή τους με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...