438
Καθημερινότητα οι επιθέσεις με drones σε περιοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Πυροσβέστες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται για την κατάσβεση πυρκαγιάς μετά από επίθεση με drone στο Χάρκοβο. | State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ρωσία: Εσβησε η φωτιά σε μεγάλο διυλιστήριο μετά την επίθεση με drone

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 15:13
Καθημερινότητα οι επιθέσεις με drones σε περιοχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Πυροσβέστες και προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται για την κατάσβεση πυρκαγιάς μετά από επίθεση με drone στο Χάρκοβο.
|State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ρωσία: Εσβησε η φωτιά σε μεγάλο διυλιστήριο μετά την επίθεση με drone

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 15:13

Ο κυβερνήτης του Βόλγκογκραντ στη Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου στη νοτιοδυτική περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από επίθεση με drone για την οποία δείχνει την Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία εδώ και μήνες μετά τη εισοβολή της Μόσχας, πριν από δύο περίπου χρόνια.

Ο κυβερνήτης Αντρέι Μποχάροφ, σύμφωνα με τον Guardian, δήλωσε στο Telegram:

«Χθες το βράδυ, η αεράμυνα και η ηλεκτρονική εμπλοκή απέκρουσαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές Καλαχιόφσκι και Ζακανάλιε της περιοχής Βόλγκογκραντ. Πυρκαγιά ξέσπασε στο διυλιστήριο του Βόλγκογκραντ μετά την πτώση ενός από τα drones που καταρρίφθηκαν».

Πρόσθεσε ότι η πυροσβεστική υπηρεσία είχε ήδη θέσει απότο πρωί του Σαββάτου υπό έλεγχο τη φωτιά.

Aνήκει στη Lukoil

Ο βιομηχανικός κολοσσός Lukoil, ο οποίος διαχειρίζεται το διυλιστήριο, αναφέρει στον ιστότοπό του ότι είναι «ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων πετρελαίου στην ομοσπονδιακή νότια περιοχή» που καλύπτει οκτώ περιοχές της νοτιοδυτικής Ρωσίας.

Το εργοστάσιο βρίσκεται νότια της πόλης του Βόλγκογκραντ. Το τοπικό μέσο V1 δημοσίευσε φωτογραφίες που ανέφερε ότι έδειξαν μια έκρηξη τη νύχτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Κάτοικος της περιοχής είπε στο V1 ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις.

Τον Ιανουάριο έγινε έκρηξη από επίθεση drone σε ρωσική αποθήκη πετρελαίου στην Κλιντσέβκαγια, κοντά στο Μπριάνσκ. EPA/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT.

«Χτυπώντας διυλιστήρια πετρελαίου που δουλεύουν για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, δεν αποκόπτουμε μόνο τη διαχειριστική υποστήριξη της προμήθειας καυσίμων για εξοπλισμό του εχθρού, αλλά μειώνουμε και το γέμισμα του ρωσικού προϋπολογισμού», ανέφερε στο Reuters, ανώνυμη ουκρανική πηγή.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν βομβαρδισμοί, ενώ σιγοκαίει η κόντρα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι. Πρόσφατα ο Ζελένσκι διαμήνυσε στον Λευκό Οίκο ότι σχεδιάζει να τον αποπέμψει.

Κι ενώ η οι «27» της ΕΕ συμφώνησαν σε βοήθεια 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας – αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ανακαταλάβει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Εντονη κριτική

Οι δηλώσεις του Ντούντα επικρίθηκαν δριμύτατα από νομοθέτες του φιλοευρωπαϊκού κυβερνώντος συνασπισμού της Πολωνίας.

Στη συνέχεια των επικρίσεων, ο Ντούντα προσπάθησε να εκτονώσει τη διαμάχη, με ανάρτησή του στο X: «Οι ενέργειες και η θέση μου σχετικά με τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ήταν και είναι ξεκάθαρες από την πρώτη μέρα» και πρόσθεσε:

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η κατοχή διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, είναι έγκλημα… Στεκόμαστε όλοι πλάι με ώμο για μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα και τον βάναυσο ιμπεριαλισμό!»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...