611
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Κontra Channel το βράδυ της Τετάρτης | ΥοuΤube/Κontra

Τσακαλώτος: Οι πολίτες δεν εκλαμβάνουν τον Κασσελάκη ως αριστερό – Με Πολάκη δεν στέλνεις σήμα ενότητας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:58
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στο Κontra Channel το βράδυ της Τετάρτης
|ΥοuΤube/Κontra

Τσακαλώτος: Οι πολίτες δεν εκλαμβάνουν τον Κασσελάκη ως αριστερό – Με Πολάκη δεν στέλνεις σήμα ενότητας

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 10:58

Hπιότερος σε σχέση με άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τα χαρτιά του σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, εξέφρασε την αγωνία του για την ενότητα, αλλά και τον χώρο -και τον χρόνο- που (απο)μένει για την Ανανεωτική Αριστερά, όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και συνολικά, χαρακτήρισε λάθος τις διαγραφές, «τα έβαλε» με τη νέα ηγετική ομάδα που περιβάλλει τον Στέφανο Κασσελάκη και τον αψύ Παύλο Πολάκη (που προειδοποίησε σχεδόν αμέσως ότι θα του απαντήσει), αφήνοντας παράληλα και σαφείς αιχμές για τον απελθόντα πρόεδρο, Αλεξη Τσίπρα με ένα «αν ήμουν εγώ ο Αλέξης».

Τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος εν όψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων (του Εκτελεστικού Γραφείου την Πέμπτη, χωρίς πάντως να υπάρχει εκεί εκπρόσωπος της «Ομπρέλας», αλλά με τον Στέφανο Κασσελάκη παρόντα να δίνει τον τόνο και λίγες ημέρες αργότερα της Πολιτικής Γραμματείας).

«Αυτό που θα κριθεί, είναι εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την Ανανεωτική Αριστερά», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ με αφορμή και τις τελευταίες οδυνηρές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, εξέφρασε το άγχος του για το «αν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Κέντρο για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά».

Σε αντίθεση πάντως με άλλα στελέχη που θέτουν θέμα ηγεσίας, ο κ. Τσακαλώτος δεν το έκανε, λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει εντελώς νομιμοποιημένη θέση, όταν τον ψηφίσανε αυτοί που τον ψηφίσανε», ξεκόβοντας έτσι την κουβέντα περί καθαίρεσής του, χωρίς να παραβλέψει όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, καθώς στελέχη που υποστήριζαν τον κ. Κασσελάκη επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις.

«Οι άνθρωποι που υποστήριξαν τον κ. Κασσελάκη δημιούργησαν τραύματα» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «δείχνοντας» τη νέα ηγετική ομάδα του, ενώ όπως επεσήμανε, μέρος του τραύματος που βιώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα!

«Αν ήμουν εγώ ο Αλέξης, μία εβδομάδα πριν απο τις εκλογές θα έκανα μια ανάρτηση που θα έλεγε τρία πράγματα: ότι “δεν υποστηρίζω κανέναν”, “δεν δέχομαι να λέει κάποιος ότι τον υποστηρίζω” και “δεν δέχομαι να λέει κάποιος ότι με υπονόμευσε”», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό ο πρώην πρόεδρος, είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Σήμερα, τόνισε, η πλειοψηφία στο κόμμα δεν παράγει πολιτική. Δεν την ενδιαφέρει να κάνει καν την πολιτική συζήτηση και αναφερόμενος στην πρακτική των διαγραφών επανήλθε στο ζητούμενο της ενότητας (για το οποίο δήλωσε ιδιαίτερα απαισιόδοξος) .

«Πραγματικά πιστεύω ότι δεν ήταν σωστό οι διαγραφές, η παραπομπή των τεσσάρων. Αν θέλεις την ενότητα, δεν λειτουργείς έτσι. Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «δεν βλέπω από την άλλη πλευρά ότι υπάρχει διάθεση για την ενότητα – δεν συζητάνε πολιτικά».

Ειδικά μάλιστα, όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα, παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος, δεδομένου  όπως είπε ότι ο βουλευτής Χανίων «ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια» (αναφορά στην οποία αντέδρασε σχεδόν αμέσως ο κατά δήλωση Τσίπρα, αψύς Σφακιανός, που δεν απάντησε όπως συνηθίζει, με μία βιτριολική ανάρτηση στο Facebook, αλλά δίνοντας «ραντεβού» στα Οργανα \ δείτε το κάτω).

Με αφορμή τέλος τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO, o Eυκλείδης Τσακαλώτος παρατήρησε ότι πολύς κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη, καθώς δεν τον εκλαμβάνει ως αριστερό, την ώρα που η πλειοψηφία έχει χάψει το επιχείρημά του για λαμπερά πρόσωπα.

Εκφράζει, είπε, «απόψεις που έρχονται από τι δικές του προσλαμβάνουσες που είναι διαφορετικές από την παράδοση τη δική μας», δηλαδή «λέει πράγματα πολύ διαφορετικά, πολύ πέρα από την Αριστερά από οποιαδήποτε εκδοχή της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...