435
Παρά την ανάκαμψη της λίρας, παρά με ουρά παίρνεις «χαλώντας» δολάρια στα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος | REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: Μερική ανάκαμψη της λίρας το μεσημέρι της Δευτέρας

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 18:37
Παρά την ανάκαμψη της λίρας, παρά με ουρά παίρνεις «χαλώντας» δολάρια στα τουρκικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος
|REUTERS/Murad Sezer

Τουρκία: Μερική ανάκαμψη της λίρας το μεσημέρι της Δευτέρας

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2018, 18:37

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε μερικώς από την ιστορικά χαμηλότερη ισοτιμία προς το δολάριο ( 7,24 προς 1) το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Αυγούστου, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η λίρα, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,87 λίρες ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο Αλμπαϊράκ  δήλωσε ότι θα εφαρμοσθεί σχέδιο δράσης για την Οικονομία. Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισ. λίρες, 6 δισ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου εφέτος. Την προηγούμενη Παρασκευή αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Ερντογάν: «Υπό πολιορκία η Τουρκία – Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας μαχαιρώσουν»

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία στην Οικονομία και σε άλλους τομείς» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη σύνοδο των πρέσβεων στην Αγκυρα.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία στην Οικονομία και σε άλλους τομείς. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι υγιή»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τουρκική λίρα θα επανέλθει «σε λογικά επίπεδα στο πλαίσιο οικονομικής πραγματικότητας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «προδοσία» τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οικονομία της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από την ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία στην Οικονομία και σε άλλους τομείς. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι υγιή», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, «οι επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να συνεχιστούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διαφορετικές μορφές αυτών των επιθέσεων».

Ο τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να «κατακεραυνώσει» για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «μαχαιριά στην πλάτη της Τουρκίας».

«Οι εμπορικές ενέργειες των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας στη σύνοδο των πρέσβεων στην Αγκυρα αναφερόμενος στον διπλασιασμό των δασμών για τον τουρκικό χάλυβα και το τουρκικό αλουμίνιο που εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε ομιλία του στην Τραπεζούντα είχε επιμείνει στους υψηλούς τόνους  κατά των ΗΠΑ διακηρύσσοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κήρυξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...