444
Θερμή χειραψία Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο, τον Απρίλιο του 2023 | EPA/Ng Han Guan / POOL

Τον Μάιο στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 11:20
Θερμή χειραψία Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο, τον Απρίλιο του 2023
|EPA/Ng Han Guan / POOL

Τον Μάιο στο Παρίσι ο Σι Τζινπίνγκ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2024, 11:20

Ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις αρχές Μαΐου, στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά την πανδημία.

Την είδηση της επίσκεψης επιβεβαίωσαν στο Politico αρκετοί αξιωματούχοι που εδρεύουν στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Η επίσκεψη του κινέζου ηγέτη συμπίπτει με την 60ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Παρισιού-Πεκίνου, καθώς η Κίνα επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί λόγω της «χωρίς όρια εταιρικής σχέσης» του Σι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές στο Politco, η συνάντηση αυτή δεν θα έχει τον εορταστικό τόνο που είχε η αντίστοιχη για τα 50 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, δεδομένων των σημερινών οικονομικών και γεωπολιτικών διακυβευμάτων.

«Απαιτούμε αμοιβαιότητα στις σχέσεις με την Κίνα, ιδίως στον τομέα-κλειδί της οικολογικής μετάβασης», είπε χαρακτηριστικά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ταξίδι, το οποίο σχεδιάζεται εδώ και μήνες, θα παρακολουθείται στενά από την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Ολαφ Σολτς θα μεταβεί επίσης στην Κίνα για μια επίσκεψη τον Απρίλιο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα στο Politico ότι η Κίνα προσπαθεί να πείσει την Ευρώπη να αφήσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών, ενδεχομένως στην Ελβετία -αλλιώς το Πεκίνο θα μποϊκοτάρει τις συναντήσεις αυτές.

Το μήνυμα αυτό ενισχύθηκε, λένε, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του κινέζου ειδικού απεσταλμένου Λι Χιούι νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσει το μέλλον της Ουκρανίας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι ο Λι υποσχέθηκε «υποστήριξη για την έγκαιρη σύγκληση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών».

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση της ΕΕ τον περασμένο μήνα να βάλει σε μαύρη λίστα κινεζικές εταιρείες λόγω των δεσμών τους με τη Ρωσία. Η τεράστια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της είναι επίσης κοντά στο να εισέλθει σε εμπορικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν το κινεζικό κράτος ότι επιδοτεί αυτούς τους αναδυόμενους κολοσσούς.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις θα παραμείνουν στην κινεζική αγορά, καθώς η τοπική οικονομία υφίσταται μεγάλες πιέσεις και κλονίζεται από την αστάθεια στην αγορά ακινήτων.

Η συνάντηση Σι-Μακρόν στο Παρίσι πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Πεκίνο και την Γκουανγκζού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Μακρόν προώθησε την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Η Ευρώπη, δήλωσε τότε στο Politico, πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν.

Είχε πει ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «εμπλέκεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...