332
Διαδήλωση υπέρ του Ασάνζ, στο Κίτο του Ισημερινού | REUTERS/Daniel Tapia

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στα κρυφά δίωξη κατά του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 09:54
Διαδήλωση υπέρ του Ασάνζ, στο Κίτο του Ισημερινού
|REUTERS/Daniel Tapia

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στα κρυφά δίωξη κατά του Ασάνζ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2018, 09:54

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία όμως παραμένει μέχρι τώρα σφραγισμένη, αποκάλυψε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου WikiLeaks, τον οποίο ίδρυσε ο Αυστραλός.

Το γεγονός φαίνεται πως αποκαλύφθηκε κατά λάθος, μέσω εισαγγελικού εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, σύμφωνα με το WikiLeaks.

Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ θα παραμείνουν μυστικές ως «τη σύλληψή του», κατά την ίδια πηγή.

Η ακριβής φύση του κατηγορητηρίου δεν γίνεται σαφής. Ο Ασάνζ θεωρείται υπεύθυνος για την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Στο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από δικαστή να σφραγίσει έγγραφα που συνδέονται με μια άλλη ποινική υπόθεση, άσχετη με τον Ασάνζ. Οι σφραγίδες και οι σημάνσεις που φέρει υποδεικνύουν πως υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάντρια της Βιρτζίνια, τον Αύγουστο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η συντακτική ομάδα του WikiLeaks εκτίμησε πως μάλλον στο έγγραφο έγινε κατά λάθος κόπι/πέιστ (σε επεξεργαστή κειμένου) και προστέθηκαν φράσεις από τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.

Εν τω μεταξύ, και η Wall Street Journal αναφέρει την Παρασκευή ότι οι Αρχές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να ασκήσουν ποινική δίωξη σε βάρος του Ασάνζ, και έχουν την ολοένα ισχυρότερη πεποίθηση ότι θα επιτύχουν την έκδοσή του για να δικαστεί.

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012.

Είχε συλληφθεί και ανακριθεί από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου για μια υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, τους οποίους όμως παραβίασε όταν κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο της σουηδικής Δικαιοσύνης το 2017.

Το ένταλμα σύλληψης του Ασάνζ που έχουν εκδώσει οι βρετανικές Αρχές, εξαιτίας της παραβίασης των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παραμένει σε ισχύ. Μέσω των δικηγόρων του ο Ασάνζ έχει φανεί διατεθειμένος να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές, αν λάβει γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή σε κάποια άλλη χώρα που θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει στην έκδοσή του εκεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...