330
Στην αναμονή για το σωτήριο εμβόλιο της ιλαράς οι κάτοικοι της Σαμόα | Government of Samoa /Facebook

«Θερίζει» τους ανεμβολίαστους η ιλαρά στη Σαμόα – 62 ήδη οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:45
Στην αναμονή για το σωτήριο εμβόλιο της ιλαράς οι κάτοικοι της Σαμόα
|Government of Samoa /Facebook

«Θερίζει» τους ανεμβολίαστους η ιλαρά στη Σαμόα – 62 ήδη οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:45

Σε καθολική καραντίνα τίθεται από την Πέμπτη και για δύο ημέρες η Σαμόα λόγω… ιλαράς. Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεσπάει πανδημία ιλαράς και ισχύουν αυστηρά έκτακτα μέτρα. Και όλα αυτά λόγω του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος, οι «ιδέες» του οποίου έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα στο μικρό νησί τις ζωές 62 παιδιών, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες του Guardian.

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει της χώρας. Επίσης, οι κάτοικοι έχουν εντολή να μην κυκλοφορούν αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Οι περιορισμοί είναι πρωτοφανείς.

Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, θα πρέπει να έχουν υψώσει κόκκινη σημαία έξω από τα σπίτια τους ή να κρεμούν ένα κόκκινο πανί, προκειμένου να καταλαβαίνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες που διεξάγουν την εκστρατεία εμβολιασμού ότι το σπίτι αυτό χρειάζεται βοήθεια.

Εκστρατεία εμβολιασμού με ντουντούκες και εμβόλια με κινητά συνεργεία

Η νόσος από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχει μολύνει στη χώρα 4.200 ανθρώπους. Περισσότεροι από 120 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 20 σε κρίσιμη κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι σε 24 ώρες καταγράφηκαν 171 νέα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός για την ιλαρά για μικρούς και μεγάλους έγινε υποχρεωτικός μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, ήδη έχει εμβολιαστεί το 25% του γενικού πληθυσμού με το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα).

Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, καθώς μόνο το 31% των κατοίκων της Σαμόα είχε εμβολιαστεί πριν να ξεσπάσει η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκόσμια απειλή

Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται, επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους – που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει – πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...