478
Μοιάζει με αληθινό αλλά πρόκειται για ένα από τα animatronic δελφίνια που έρχονται να αντικαταστήσουν τα αληθινά σε θαλάσσια πάρκα. | Edge Innovations

Σόου στα θαλάσσια πάρκα με δελφίνια – ρέπλικες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 15:03
Μοιάζει με αληθινό αλλά πρόκειται για ένα από τα animatronic δελφίνια που έρχονται να αντικαταστήσουν τα αληθινά σε θαλάσσια πάρκα.
|Edge Innovations

Σόου στα θαλάσσια πάρκα με δελφίνια – ρέπλικες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 15:03

Μπορούν να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, να έρχονται χωρίς κινδύνους σε άμεση επαφή μαζί μας, να ανταποκρίνονται σε ερωτήσεις και να κολυμπούν χαρούμενα σε δεξαμενές και πισίνες. Μια εταιρεία με έδρα την Νέα Ζηλανδία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ειδικών εφέ συνεργάζεται με ειδικούς που δημιουργούν μηχανικά όντα για ταινίες του Χόλιγουντ με στόχο την δημιουργία ρομποτικών (animatronic) δελφινιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian oι ρέπλικες θα πάρουν την θέση των αληθινών δελφινιών δίνοντας λύση στο ηθικό ζήτημα που προκύπτει από την αιχμαλωσία των πανέξυπνων θηλαστικών και την χρησιμοποίηση τους για ψυχαγωγία σε ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα και ζωολογικούς κήπους.

«Η βιομηχανία των θαλάσσιων πάρκων παρουσιάζει εδώ και μια δεκαετία συνεχή μείωση εσόδων αφού μειώνεται το κοινό στα σόου με δελφίνια εξαιτίας των ηθικών ζητημάτων που προβάλλονται έντονα τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα το κόστος για την διαβίωση των δελφινιών είναι σημαντικό. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση τέτοιων σόου. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή η βιομηχανία να αλλάξει στρατηγική και η λύση που προτείνουμε επιλύει τα ηθικά ζητήματα συνεχίζοντας να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικά έσοδα» δηλώνει ο Ρότζερ Χόλτζμπεργκ, δημιουργός των πρώτων animatronic δελφινιών για χρήση σε θαλάσσια πάρκα.

Ο Χόλτζμπεργκ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Disney και συμμετείχε στην δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών αντιγράφων σε δημοφιλείς ταινίες όπως το «Ανακόντα», «Deep Blue Sea», «Φλίπερ», «Ελευθερώστε τον Γουίλι» κ.α. Τα animatronic δελφίνια σχεδιάστηκαν με πρότυπο τα εφηβικής ηλικίας ρινοδέλφινα και όσοι τα έχουν δει υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά και ότι αν κάποιος δεν το γνωρίζει μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι βλέπει ένα αληθινό δελφίνι. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μηχανικά δελφίνια θα ελέγχονται από ανθρώπους ώστε να μην ανακύπτουν ζητήματα δυσλειτουργιών από αυτόματη λειτουργία που μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς κινδύνους για τους θεατές ή το προσωπικό ενός σόου σε θαλάσσιο πάρκο. Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων εκφράζουν την ικανοποίηση τους για αυτή την εξέλιξη. 

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καθορίσει την τιμή των animatronic δελφινιών της αλλά θα είναι αρκετά υψηλή αγγίζοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Όμως τα στελέχη της αναφέρουν ότι το μειωμένο κόστος συντήρησης των animatronics σε σχέση με εκείνο των αληθινών δελφινιών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μηχανικά δελφίνια θα μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες καθημερινά αλλά και σε βάθος χρόνου μέσα στα ενυδρεία σε σχέση με τα αληθινά θα δημιουργεί τελικά κέρδος στους ιδιοκτήτες τους και άρα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Τα πρώτα animatronic δελφίνια θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους σε ενυδρεία της Κίνας αφού λίγο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είχαν κατασκευαστεί 30 νέα μεγάλα ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα στην χώρα και μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιεί ρομποτικά δελφίνια στα σόου.