427
Οι πωλήσεις βινυλίων σημειώνουν διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια | ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA

Τα βινύλια παίρνουν την εκδίκησή τους από τα CD

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 22:23
Οι πωλήσεις βινυλίων σημειώνουν διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια
|ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA

Τα βινύλια παίρνουν την εκδίκησή τους από τα CD

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 22:23

Μπορεί να ζούμε στην εποχή του απόλυτου streaming και του διαρκούς download, όμως το βινύλιο αποδεικνύεται ανθεκτικό όχι μόνο ως υλικό αυτό καθαυτό, αλλά και ως μουσικό format.

Όπως αναφέρει το CNBC, το βινύλιο έχει επιστρέψει για τα καλά στις προτιμήσεις των ακροατών και με βάση τα στοιχεία της Ένωσης της Αμερικανικής Μουσικής Βιομηχανίας (RIAA), το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει σε πωλήσεις το CD για πρώτη φορά μετά το 1986!

Ήδη οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,8% στο τέλος του 2018 και κατά 12.9% το πρώτο εξάμηνο του 2019, τη στιγμή που η αγορά των CD δεν παρουσίασε καθόλου αυξητικές τάσεις.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίων στην αμερικανική αγορά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθαν στα 224,1 εκατομμύρια δολάρια (8,6 εκατ. αντίτυπα δίσκων), ενώ το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις CD είχαν έσοδα 247,9 εκατομμυρίων δολαρίων (18,6 εκατ. αντίτυπα).

(Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon)

Η άνοδος του βινυλίου, πάντως, έφερε νέα πνοή και σε καλλιτέχνες που σημάδεψαν με τη μουσική τους την εποχή της παντοκρατορία του.

Λόγου χάρη, οι Beatles πούλησαν 300.000 (!) βινύλια μέσα στο 2018, ενώ περισσότερα από 100.000 πούλησαν οι Pink Floyd, ο Ντέιβιντ Μπάουι, οι Fleetwood Mac, Led Zeppelin, ο Τζίμι Χέντριξ και οι Queen.

Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο η RIAA αποκάλυψε πως οι πωλήσεις βινυλίων αποτελούν ήδη ποσοστό μεγαλύτερου του ενός τρίτου των εσόδων από το σύνολο των φυσικών πωλήσεων μουσικής!

Λάτρεις του βινυλίου στο εμβληματικό «Rock n’ Roll Circus» της οδού Σίνα (Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon)

Παρά τη δυναμική επάνοδο του βινυλίου, το streaming εξακολουθεί να κυριαρχεί στη μουσική βιομηχανία, με τις συνδρομές σε τέτοιες πλατφόρμες να δημιουργούν το 62% του τζίρου της.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις δίσκων αποτελούν μόνο το 4% των συνολικών εσόδων που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Όπως λένε οι ειδικοί, πολλές είναι οι αιτίες αυτής της στροφής των ακροατών στο βινύλιο.

(Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon)

Είναι η «ζεστασιά» του ήχου, το καλαίσθητο και εντυπωσιακό artwork που τα συνοδεύει και φυσικά ο «μύθος» για την τόσο ξεχωριστή διαδικασία ακρόασής τους.

Όπως τονίζει ο Τομ Κόρσον, πρόεδρος της Warner Records, «το βινύλιο είναι ένα εξαιρετικά όμορφο υλικό και η αγορά του αποτελεί επένδυση τόσο πραγματική όσο και συναισθηματική».

«Αν θέλεις να ακούσεις απλά ένα τραγούδι, θα μπεις και θα το κατεβάσεις από κάποια υπηρεσία streaming. Αλλά αν θέλεις πραγματικά να συνδεθείς με την μουσική και το μέσο που σου την παρέχει, τότε αυτομάτως θα κατευθυνθείς αποκλειστικά στο βινύλιο», καταλήγει με νόημα η Μάρα Κούγκε, πρόεδρος της δισκογραφικής Superior Music Publishin.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...