746
Εντυπωσιακή λήψη από το ηφαίστειο Νιραγκνόνγκο στο Κονγκό | Shuttersctock

Tα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 10:44
Εντυπωσιακή λήψη από το ηφαίστειο Νιραγκνόνγκο στο Κονγκό
|Shuttersctock

Tα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2017, 10:44

Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που εμφανίζεται στον πλανήτη μας το τελευταίο διάστημα έδωσε αφορμή στην εφημερίδα Daily Mail να καταγράψει τα πέντε πιο επικίνδυνα, αυτή την στιγμή, ενεργά ηφαίστεια στην Γη. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα από το 1600 μ.Χ. υπολογίζεται ότι έχουν χάσει την ζωή τους περίπου 279 χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας ηφαιστειακών εκρήξεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θανάτων δεν οφειλόταν στις άμεσες επιπτώσεις της έκρηξης αλλά σε κάποια από τις επιπτώσεις που προκαλούν αυτές όπως για παράδειγμα, τσουνάμι. Ας δούμε λοιπόν την λίστα των πιο επικίνδυνων ηφαιστείων…

Βεζούβιος

shutterstock_553037101
Ο Βεζούβιος εξακολουθεί να δημιουργεί φόβους για επανάληψη της έκρηξης του 79 μ.Χ που έμεινε στην ιστορία

Σε απόσταση 12 χλμ. από την Νάπολη βρίσκεται στο ηφαίστειο του Βεζούβιου. Το 79 μ.Χ το ηφαίστειο εξερράγη με αποτέλεσμα η λάβα του να καταπιεί κυριολεκτικά τρεις πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες. Σήμερα, οι περιοχές γύρω από τον Βεζούβιο εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, παρά τον κίνδυνο που γνωρίζουν ότι διατρέχουν οι κάτοικοι, καθώς το ηφαιστειογενές έδαφος της περιοχής είναι ιδιαίτερα εύφορο. Ειδικοί φοβούνται ότι πιθανή νέα, μεγάλη έκρηξη, μπορεί να μετατρέψει τη Νάπολη σε σύγχρονη Πομπηία.

Νιραγκόνγκο

shutterstock_571534195
To ηφαιστείο Νιραγκόνγκο διαθέτει μια εντυπωσιακή λίμνη λάβας

Το Νιραγκόνγκο βρίσκεται στα ανατολικά άκρα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δίπλα από τα σύνορα με την Ρουάντα Πρόκειται για ένα ηφαίστειο ύψους 3.470 μέτρων που ανήκει σε μια αλυσίδα ηφαιστείων γνωστά ως Βουνά Βιρούνγκα, με το Νιραγκόνγκο να αποτελεί το υψηλότερο από αυτά. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη το οποίο μαζί με το γειτονικό του ηφαίστειο Νιαμουραγκίρα είναι υπεύθυνα για το 40% των ιστορικών ηφαιστειακών εκρήξεων στην Αφρική. Στη βάση του ηφαιστείου βρίσκεται η πόλη Γκόμα. Δύο μεγάλες εκρήξεις του Νιραγκόνγκο, το 1977 και το 2002, προκάλεσαν καταστροφές στην πόλη. Στην έκρηξη του 2002, το 40% της Γκόμα καλύφθηκε από λάβα ενώ 245 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους.

Κρακατόα

shutterstock_115415335
To ηφαίστειο του Κρακατόα εξακολουθεί να είναι ενεργό και να προκαλεί φόβο

Τον Αύγουστο του 1883 το ηφαίστειο στο νησί  Κρακατόα της Ινδονησίας εξερράγη προκαλώντας σε πρώτη φάση την κατάρρευση των δύο τρίτων του νησιού. Εκτιμάται ότι η έκρηξη απελευθέρωσε ενέργεια ίση με εκείνη 13 χιλιάδων ατομικών βομβών σαν αυτή που έπεσε στην Χιροσίμα. Το φαινόμενο προκάλεσε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους 15 μέτρων που έπεσαν στις γύρω ακτές. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν περί τα 300 χωριά και σκοτώθηκαν περισσότερα από 36 χιλιάδες άτομα.

https://www.youtube.com/watch?v=UORtQFZejeg

Οι κρότοι των εκρήξεων ακούστηκαν σε απόσταση πέντε χιλιάδων χλμ., έως την Αυστραλία. Η τέφρα και τα υλικά της έκρηξης εκτινάχθηκαν σε ύψος 30.000 μέτρων και ήταν τόσο πολλά, που ακόμα και το μεσημέρι μία περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από το νησί ήταν σκοτεινή σαν να ήταν νύχτα. Η διασπορά των υλικών στην ατμόσφαιρα προκάλεσε ηφαιστειακό χειμώνα πυροδοτώντας για διάστημα πέντε ετών ακραία φαινόμενα σε όλη την Γη.

Ποποκατέπετλ

shutterstock_464958314
Το Ποποκατέπετλ στο Μεξικό συνεχίζει να βρυχάται

Το Ποποκατέπετλ βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλη του Μεξικού στην οποία κατοικούν πλέον 20 εκατ. άνθρωποι. Μέχρι πρόσφατα ήταν μια από τις τρεις κορυφές στο Μεξικό στις οποίες υπήρχαν παγετώνες αλλά από την δεκαετία του 1990 ο παγετώνας του ηφαιστείου άρχισε να συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας από την αυξανόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Το Ποποκατέπετλ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο Μεξικό, αφού έχει εκραγεί 15 φορές από το 1519. Το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το 1991 η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξήθηκε και από το 1993 καπνός βγαίνει μέσα από το ηφαίστειο σχεδόν καθημερινά. Το 1994 και το 2000 οι περιοχές γύρω από το ηφαίστειο εκκενώθηκαν. Η έκρηξη του 2000 ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 1.200 ετών. Το 2016 μια νέα έκρηξη του ηφαιστείου έστειλε υλικά σε ύψος 5 χλμ. στην ατμόσφαιρα.

Τσανγκμπαισάν

shutterstock_230374639
To Τσανγκμπαισάν που θυμίζει κάτι από Σαντορίνη, εξακολουθεί να φοβίζει τους επιστήμονες

Το ηφαίστειο Τσανγκμπαισάν στην Κίνα παρήγαγε το 969 μ.Χ μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις των τελευταίων δέκα χιλιάδων ετών στην Γη. Η έκρηξη αυτή απελευθέρωσε τρεις φορές περισσότερο υλικό από ότι η έκρηξη του Κρακατόα. Στις αρχές του 2000 οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ηφαίστειο έχει αυξανόμενη δραστηριότητα και ελοχεύει κίνδυνος για τους περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους των γύρω περιοχών. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Κίνας με την Βόρειο Κορέα ειδικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση έκρηξης θα υπάρξει πρόβλημα συντονισμού και διαχείρισης της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...