388
| INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την κηδεία του Κωνσταντίνου – το σενάριο που προκρίνεται

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 09:55
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την κηδεία του Κωνσταντίνου – το σενάριο που προκρίνεται

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 09:55

Σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη, το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών.

Οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη την περασμένη Πέμπτη, με γνώση της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του πατέρα τους, μετέφεραν, κατά πληροφορίες, την επιθυμία της οικογένειας να κηδευθεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους αλλά και να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Χωρίς να έχει υπάρξει οριστική απόφαση από την κυβέρνηση για τα ζητήματα αυτά, ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών στον λεγόμενο «πρωινό καφέ», στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν διάχυτος. Η οικογένεια διατύπωσε το αίτημα με το σκεπτικό ότι ο έκπτωτος βασιλιάς διετέλεσε αρχηγός του κράτους από το 1964 ως το 1973-74. Φαίνεται, ωστόσο, ότι στην κυβέρνηση επικρατούσε η άποψη ότι με το δημοψήφισμα το 1974 ο Κωνσταντίνος έχασε το αξίωμα και τους τίτλους που το συνόδευαν και επομένως (για λόγους τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς) η κηδεία δεν πρέπει να γίνει δημοσία δαπάνη ούτε φυσικά με τιμές αρχηγού κράτους.

Κατά τα άλλα, η οικογένεια του Κωνσταντίνου έχει τον πρώτο λόγο σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή σχετικά με το πού θα τελεσθεί η κηδεία –πιθανότατα στη Μητρόπολη. Ωστόσο, και πάλι η κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο να τεθεί η σορός του έκπτωτου βασιλιά σε λαϊκό προσκύνημα που θα διαρκέσει δύο-τρεις ημέρες, όπως ζήτησε η οικογένεια του εκλιπόντος. Ενα σενάριο που κυκλοφόρησε ανέφερε ότι η σορός θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Μητρόπολη λίγες ώρες πριν από την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. Η τελετή θα γίνει στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Παύλος, και η μητέρα του Φρειδερίκη.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη άφιξη μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, θεωρείται πιθανό να βρεθεί στην Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος, ενώ απομακρύνεται προς το παρόν το ενδεχόμενο να έλθει στη χώρα μας ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ήταν δεύτερος εξάδελφος του Κωνσταντίνου. Ερώτημα είναι και η παρουσία του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Στ’, ο οποίος είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου.  

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κλήθηκαν να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...