752
Η Θεσσαλονίκη ήδη έχει λάβει μέτρα, όμως αναμένεται να περάσει στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα, νέα μέτρα και στην Αθήνα – Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 22:29
Η Θεσσαλονίκη ήδη έχει λάβει μέτρα, όμως αναμένεται να περάσει στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου)
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα, νέα μέτρα και στην Αθήνα – Στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2020, 22:29

Η ανακοίνωση την Τετάρτη 1.547 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού προκάλεσε αναστάτωση –κυρίως όμως προκάλεσε αναστάτωση για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 384 νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ 158 (!) ανακοινώθηκαν στις Σέρρες.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη (που με πληθυσμό το ένα τέταρτο της Αττικής έχει περίπου ίδια κρούσματα), είναι το γεγονός ότι μεταβαίνει εσπευσμένα στην πόλη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Οι περισσότεροι πλέον προεξοφλούν ότι η Θεσσαλονίκη θα περάσει στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) στον χάρτη επιδημιολογικής ασφάλειας, καθώς οι σχετικές εισηγήσεις και τα δεδομένα δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, κέντρων διασκέδασης, αυστηρότεροι όροι στις εκκλησίες κλπ.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται εξάλλου να προτείνει νέα περιοριστικά μέτρα στην κυβέρνηση με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα – και ενώ από τα ξημερώματα της Πέμπτης, Σέρρες και Ιωάννινα εισέρχονται στο επίπεδο «4» (κόκκινο χρώμα) του επιδημιολογικού χάρτη, και τίθενται σε καθεστώς lockdown, με μέτρα ανάλογα αυτών που ισχύουν ήδη σε Κοζάνη και Καστοριά.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα τοπικά μέτρα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, καθώς επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. Έτσι, οι περιοχές με βαρύ ιικό φορτίο που βρίσκονται όμως ακόμα στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), «μεταδίδουν» την επιδημία σε άλλους νομούς που αλλάζουν ταχύτατα και επί τα χείρω, επιδημιολογική κατάσταση.

Στον πυρήνα της σκέψης των ειδικών είναι η ενίσχυση των μέτρων που ισχύουν στις «πορτοκαλί» περιοχές —δηλαδή και στην Αττική που την Τετάρτη κατέγραψε 419 νέα κρούσματα.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Σύμφωνα με το Mega, αυτό μπορεί να σημαίνει απαγόρευση από τις 22:00 ή και τις 21:00 (από τις 00:30 που ισχύει τώρα). Ο κ. Τσακρής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

Τα ταξίδια

Ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων (των παλαιών νομών) καθώς οι εκδρομές όσων δεν άκουσαν τις εκκλήσεις των ειδικών, διασπείρουν τον κορονοϊό και σε περιοχές που είναι στο «πράσινο» (επίπεδο ετοιμότητας) ή στο «κίτρινο» (επιτήρησης). Ο προβληματισμός είναι ότι εφόσον η Αττική είναι στο «πορτοκαλί» είναι τεχνικά υπερβολικά δύσκολο να απαγορεύσεις τις μετακινήσεις από τη συγκεκριμένη περιφέρεια σε γειτονικές ΠΕ που είναι στο «κίτρινο» (Κόρινθος) ή στο «πράσινο» (Κυκλάδες).

Το lockdown

Αυτές οι δυσκολίες βέβαια, φέρνουν πιο κοντά το εθνικό lockdown, λύση στην οποία έχουν ήδη καταφύγει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες (η Γαλλία και η Γερμανία το έκαναν την Τετάρτη, χωρίς πάντως να κλείσουν τα σχολεία και δίνοντας έμφαση κυρίως στην εστίαση και στην τηλεργασία).

Στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το lockdown δεν αποτελεί επιλογή του, ενώ την περασμένη Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι κάτι τέτοιο θα είναι η τελευταία μας επιλογή. Με τα κρούσματα όμως σε τετραψήφιο αριθμό και τους διασωληνωμένους σε τριψήφιο, αυτή η «τελευταία επιλογή» έρχεται όλο και πιο κοντά. Το Mega ανέφερε ότι το lockdown ίσως να επιβληθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Ο δε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter, είπε: «Η αποφυγή ενός νέου ολικού lockdown θα κριθεί τις επόμενες ημέρες από τη συμπεριφορά όλων μας»…

Στο μεταξύ η έκρηξη των κρουσμάτων, με διπλασιασμό σε μια εβδομάδα, έχει προκαλέσει και πολιτικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση μετά τα δυσάρεστα νέα από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη:

«Με το νέο αρνητικό ρεκόρ 1.547 κρουσμάτων περιμέναμε ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει έστω και τώρα έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις και μαζικά διαγνωστικά τεστ για τους πολίτες. Τελικά ανακοίνωσε ακόμα δυο εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικά σποτ, τα οποία εκ του νόμου θα μπορούσαν να είναι δωρεάν. Ο καθένας και οι προτεραιότητές του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...