869
|

Στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας για τη νέα MDCA

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:56

Στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου ο Νίκος Δένδιας για τη νέα MDCA

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 14:56

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA).

Κατά την παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Νϊκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, ενώ θα  συμμετάσχει στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδος-ΗΠΑ, ο οποίος για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2019 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.

Οπως επιβεβαίωσε για τη νέα MDCA ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, «έχει υποβληθεί αίτημα από την αμερικανική πλευρά να είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που αντιμετωπίζεται βεβαίως θετικά από την πλευρά μας, στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, αλλά και με την προοπτική να υπάρχει μια σταθερότητα».

Οι επαφές του υπουργού των Εξωτερικών, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, της οποίας «κοινός στόχος και όραμα αποτελεί πάντα η διασφάλιση της ασφάλειας, της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

«Αφορά -τόνισε- την ενίσχυση των στρατηγικών και εταιρικών σχέσεων με τους παραδοσιακούς μας συμμάχους και εταίρους, στο πλαίσιο τόσο της ΕΕ, αλλά βεβαίως και με τις ΗΠΑ».

Αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Αχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και των γερουσιαστών Μέρφι και Οσοφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν η ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, καθώς και οι εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή – περιοχή όπου, όπως είπε,  συντελούνται σημαντικές αλλαγές-ανακατατάξεις με την υλοποίηση των συμφωνιών του Αβραάμ, αλλά και της απειλητικής εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

Απεγκλωβισμοί πολιτών από το Αφγανιστάν

Ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ο απεγκλωβισμός των ελλήνων πολιτών  ολοκληρώθηκε επιτυχώς, ενώ όσον αφορά τους αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Είμαστε όμως ακόμα σε επαφή μαζί τους, συμπλήρωσε, και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Παράλληλα πρόσθεσε ο  εκπρόσωπος, η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς,  συμμετέχει ενεργά και στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στην Σλοβενία, πριν από δέκα ημέρες, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στις συζητήσεις για το Αφγανιστάν, οι οποίες σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ομολόγων του. Εμφαση δόθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση, στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικόροσφυγικό, καθώς και στην επικοινωνία με το καθεστώς των Ταλιμπάν στην ασιατική χώρα.

Στο πλαίσιο τέλος της ενδυνάμωσης των διμερών δεσμών με κράτη μέλη της ΕΕ – υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου- ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Ρουμανία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας. Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας

Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την εβδομάδα υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Αν και το πρόγραμμα των διμερών επαφών είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του, με χρονολογική σειρά, των: Γκάμπια, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Αλγερία, Κιργιζία, Παναμά, Αρμενίας, Αιγύπτου και Γκάνας, καθώς και με τον υπουργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αίτημα και δεν προβλέπεται συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη.

Τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει και σε συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου θα χαιρετίσει διαδικτυακά την εκδήλωση για την παρουσίαση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξωστρέφειας. Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα απευθύνει ομιλία ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής θα παρουσιάσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος,  είναι η περαιτέρω προώθηση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, αλλά και η ευρύτερη ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Την Τετάρτη, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 10η υπουργική συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ρουμανίας.

Οσον αφορά το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού (την Τετάρτη 15/9) ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον νέο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου και στη συνέχεια με τον πρέσβη των ΗΑΕ Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλ Μαζρούι. Το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης της υπηρεσίας διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του ΥΠΕΞ, η οποία διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Την Παρασκευή 17/9,  θα δεχθεί στο υπουργείο τους πρεσβευτές των χωρών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες), ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πορτογάλο ομόλογό του, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής των MED-9, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της χώρας του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Πολωνία, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με την γενική γραμματέα του Regional Cooperation Council. Υπενθυμίζεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της πρωτοβουλίας για τη συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...