1103
Το τελευταίο «θύμα» του προέδρου της Παλέρμο | REUTERS/Tony Gentile

Ο πρόεδρος – «serial killer» προπονητών

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2016, 12:34
Το τελευταίο «θύμα» του προέδρου της Παλέρμο
|REUTERS/Tony Gentile

Ο πρόεδρος – «serial killer» προπονητών

Sportscaster Sportscaster 12 Απριλίου 2016, 12:34

Κυριακή 10 Απριλίου 2016. Μετά την ήττα της Κάρπι από την Κιέβο, η Παλέρμο ήλπιζε σε ένα καλό αποτέλεσμα -στον αγώνα με τη Λάτσιο στη Σικελία- για να βγει από τη ζώνη του υποβιβασμού, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε της Serie A (ιταλικό πρωτάθλημα). Εχασε 3-0, με δυο γκολ και μια ασίστ του Μίροσλαβ Κλόζε, σε ένα ματς που διακόπηκε δύο φορές λόγω ρίψης κροτίδων και συνοδεύτηκε από άγρια επεισόδια μεταξύ των «τιφόζι» των γηπεδούχων και οπαδών της Λάτσιο.

Το πρωί της επόμενης ημέρας ο ιδιοκτήτης της Παλέρμο, Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι, ανακοίνωσε στον τεχνικό της ομάδας του, Βάλτερ Νοβελίνο, οτι η συνεργασία τους διακόπτεται. Πού είναι το παράξενο; Στο οτι αυτή ήταν η έβδομη απόλυση προπονητή -στο Παλέρμο- μέσα σε πέντε μήνες. Ο δυστυχής Νοβελίνο ίσα που πρόλαβε να συμπληρώσει ένα μήνα στη θέση του (είχε αναλάβει στις 10 Μαρτίου) και αποχωρεί έχοντας κοουτσάρει την ομάδα σε μόλις τέσσερα παιχνίδια (τρεις ήττες – μια ισοπαλία). Αλλά το πιο απίθανο έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του. Θα είναι ο Ντάβιντε Μπαλαρντίνι, ο οποίος -εκτός απρόοπτου- θα καθίσει στην… ηλεκτρική καρέκλα της τεχνικής ηγεσίας της Παλέρμο για δεύτερη φορά στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Χαρά στο κουράγιο του, αν σκεφτεί κανείς τι είχε πει γι’ αυτόν ο Τζαμπαρίνι: «Δεν απέλυσα τον Μπαλαρντίνι. Απλώς αυτός έκανε μία επαγγελματική αυτοκτονία».

«Είμαι ο καλύτερος πρόεδρος στον κόσμο από τη Δευτέρα το απόγευμα έως την Κυριακή. Αλλά, όταν χάνουμε, τρελαίνομαι. Καλώ τον προπονητή στο κινητό, δεν τον αφήνω να μιλήσει πρώτος και του λέω: Λυπάμαι, αλλά φεύγεις». Ο Τζαμπαρίνι ομολογεί το κουσούρι του, όμως το δικαιολογεί: «Αλλοι προτιμούν να ξοδεύουν τα λεφτά τους στα ναρκωτικά. Αλλοι έχουν πάθος με τις γυναίκες. Αλλοι με τον τζόγο. Ε, λοιπόν, εγώ κάνω το κέφι μου στο ποδόσφαιρο. Πού είναι το πρόβλημα; Εχω ξοδέψει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, από το πορτοφόλι μου, και δεν ελπίζω οτι αυτά τα λεφτά κάποτε θα τα πάρω πίσω».

Ο Τζαμπαρίνι είναι 75 ετών, αν και δεν του φαίνεται. Στα 14 χρόνια που διοικεί την Παλέρμο, έχει «καθαρίσει» 34 προπονητές. Ανάμεσά τους και δυο παλιούς γνώριμους του ελληνικού πρωταθλήματος: τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι, που πέρασε από τον Παναθηναϊκό (στην Παλέρμο δούλεψε το 2013 και δεν άντεξε ούτε ένα μήνα γεμάτο), και τον Τζενάρο Γκατούζο, τον πρώην του ΟΦΗ, ο οποίος προσελήφθη τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και απολύθηκε τον Σεπτέμβριο.

Συνηθισμένα πράγματα. Μόνο που, φέτος, ο Τζαμπαρίνι ξεπέρασε τον εαυτό του. Αν δεν έχω χάσει το μέτρημα, η (επανα)πρόσληψη του Ντάβιντε Μπαλαρντίνι είναι -για την Παλέρμο- η δέκατη αλλαγή προπονητή μέσα στην ίδια σεζόν. Και προσέξτε: μιλάμε για σύλλογο της κορυφαίας Κατηγορίας της Ιταλίας, όχι για κάποιον ερασιτεχνικό ή τοπικού πρωταθλήματος.

Ο πρόεδρος Τζαμπαρίνι είναι -προφανώς- «του γιατρού», όμως πρόκειται για σπουδαία φυσιογνωμία.

Η Παλέρμο μπήκε στη φετινή σεζόν με τον Μπέπε Ιακίνι, που είναι η μεγάλη αδυναμία του προέδρου. Σκεφτείτε να μην ήταν… Ο Ιακίνι απολύθηκε τη 12η αγωνιστική – και μάλιστα ύστερα από νίκη (1-0 επί της Κιέβο). Πάντως, αυτός είναι -διαχρονικά- ο μακροβιότερος τεχνικός της Παλέρμο επί Τζαμπαρίνι. Αντεξε συνολικά 776 ημέρες (από τις 25 Σεπτεμβρίου 2013, όταν αντικατέστησε τον Γκατούζο) και αποχώρησε έπειτα από 84 ματς (38 νίκες, 21 ήττες, 25 ήττες) και 115-88 γκολ. «Πλέον, δεν υπήρχε feeling. Δεν μιλούσαμε για αρκετό καιρό. Νοιάζομαι για τον Ιακίνι σαν να ήταν γιος μου, όμως το μάτι του δεν κόβει για προπονητής». Με αυτά τα λόγια ο Τζαμπαρίνι είχε ανακοινώσει την απόλυση του Ιακίνι, του Νο 29 τεχνικού που απομάκρυνε από την Παλέρμο. Αλλά, επειδή του είχε… τρελή αδυναμία, όπως προαναφέρθηκε, τον προσέλαβε πάλι τρεις μήνες αργότερα. Στις 15 Φεβρουαρίου. Και τον (ξανα)απέλυσε στις 10 Μαρτίου.

Την πρώτη φορά που απολύθηκε ο Ιακίνι, τον διαδέχθηκε ο Μπαλαρντίνι. Ανέλαβε στις 10 του περασμένου Νοεμβρίου και απολύθηκε στις 11 Ιανουαρίου φέτος, έπειτα από νίκη κι αυτός, τη 19η αγωνιστική. Την 20η αγωνιστική κάθισε στον πάγκο ο υπηρεσιακός Φάμπιο Βιβιάνι, επειδή κανένας προπονητής δεν δεχόταν να αναλάβει την Παλέρμο. Απολύθηκε στις 26 του ίδιου μήνα (Ιανουαρίου). Η συμφωνία με τον Γκιγέρμο Μπάρος Σκελότο (είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ) αποδείχθηκε ένα φιάσκο, επειδή ο Αργεντινός δεν διέθετε την απαραίτητη άδεια για να κοουτσάρει ομάδα της Serie Α. Οταν ο Σκελότο «την έκανε» για την Μπόκα Τζούνιορς, ήταν η ώρα του Τζιοβάνι Τεντέσκο. Εμεινε 15 ημέρες… Τότε, στις 10 Φεβρουαρίου, προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα ο προπονητής των Νέων, Τζιοβάνι Μπόζι. Στην αρχή μόνο για μια αγωνιστική, κι έπειτα -πάλι ως υπηρεσιακός- μέχρι τις 10 Μαρτίου, οπότε προσελήφθη ο Βάλτερ Νοβελίνο. Τι να κάνει, ο φουκαράς… Είχε συμπληρώσει 18 μήνες ανεργίας, και χρειαζόταν μια δουλειά. Πρόλαβε να πληρωθεί ένα μηνιάτικο, προτού ο Τζαμπαρίνι «τον στείλει» κι αυτόν, το πρωί της Δευτέρας.

Τώρα ο Μπαλαρντίνι δέχθηκε να επιστρέψει, υπό έναν όρο: να υπογράψει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2017. Οχι πως δεν θα απολυθεί μέχρι τότε, αλλά -τουλάχιστον- έτσι θα πάρει μια ικανοποιητική αποζημίωση. Ο Μπαλαρντίνι είχε καθίσει στον πάγκο της ομάδας και παλαιότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009. Επομένως, αυτή είναι η τρίτη του προσπάθεια. Δυο φορές έχουν περάσει από την Παλέρμο και πολλοί άλλοι, όπως ο Στέφανο Κολαντουόνο, ο Τζουζέπε Σανίνο και ο Ντέλιο Ρόσι. Αλλά το ρεκόρ της υπομονής το κατέχει ο Φραντσέσκο Γκουντολίν, ο οποίος έχει αναλάβει την Παλέρμο… τέσσερις φορές.

Ο πρόεδρος Τζαμπαρίνι είναι -προφανώς- «του γιατρού», όμως πρόκειται για σπουδαία φυσιογνωμία. Το μάτι του κόβει, και στις επιχειρήσεις, και στο γήπεδο. Εγινε πλούσιος από το πουθενά, δημιουργώντας σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα τα οποία, στη συνέχεια, πουλούσε σε πολλαπλάσιες αξίες. Το 1987 έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο. Αγόρασε τη Βενέτσια, που βρισκόταν στη Γ’ Κατηγορία, και την ανέβασε στην A’. Οταν την παράτησε, η ομάδα δεν άργησε να επιστρέψει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Την εγκατέλειψε, επειδή θέλησε να επενδύσει σε ένα καλύτερο… μαγαζί. Το 2002 απέκτησε την Παλέρμο, έναντι 15 εκατ. ευρώ. Εκείνη την εποχή, ανυπόληπτη και χρεωμένη, βολόδερνε στις μικρότερες Κατηγορίες, όμως μέσα σε δυο χρόνια το κλαμπ από τη Σικελία επέστρεψε στη Serie A (για πρώτη φορά μετά το 1973), το 2007 αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA, το 2010 λίγο έλειψε να βγει στο Champions League και το 2011 ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ιταλίας. Ο Τζαμπαρίνι είναι αυτός που ανακάλυψε (και αργότερα μοσχοπούλησε) τον Παστόρε, τον Καβάνι και τον Ντιμπάλα.

Αλλά είναι και (αυτο)καταστροφικός. Δεν έχει υπομονή, είναι κυκλοθυμικός και επικίνδυνα αυθόρμητος. Εχει πει πολλά, για πολλούς, και όλοι στην Ιταλία τον έχουν βάλει στη… μαύρη λίστα. Ακόμη και οι διαιτητές, για τους οποίους έχει δηλώσει (δημοσίως) οτι θα έπρεπε -όλοι τους- να βρίσκονται στη φυλακή. Η Παλέρμο βρίσκεται στη 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Serie A και -με αυτά τα δεδομένα- υποβιβάζεται. Στις έξι αγωνιστικές που απομένουν, θα δώσει μεγάλη μάχη με την Κάρπι, η οποία υπερτερεί σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας. Σήμερα (Τρίτη), στην περιοχή Κοκάλιο της Μπρέσια, αρχίζει η προετοιμασία της Παλέρμο για το εκτός έδρας παιχνίδι της κόντρα στη Γιουβέντους. Και στο Τορίνο θέλουν να της βάλουν πολλά γκολ. Διότι, μεταξύ άλλων, ο τρελο-Τζαμπαρίνι βγήκε και είπε πως ο Ντιμπάλα πρέπει να φύγει από τη «Γιούβε», επειδή ο Αλέγκρι -ο προπονητής της- τον καταστρέφει. Ο άνθρωπος είναι ασυγκράτητος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...