922
Μία από τις δύο πρώτες «Οχιές» που παραδόθηκαν τη Δευτέρα στην Πολεμική Αεροπορία | INTIMEnews

Γκρινιάζουν οι Τούρκοι για τα F-16 Viper: Σε μας οι Αμερικανοί δεν δίνουν ούτε ανταλλακτικά!

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 09:41
Μία από τις δύο πρώτες «Οχιές» που παραδόθηκαν τη Δευτέρα στην Πολεμική Αεροπορία
|INTIMEnews

Γκρινιάζουν οι Τούρκοι για τα F-16 Viper: Σε μας οι Αμερικανοί δεν δίνουν ούτε ανταλλακτικά!

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 09:41

Οι εικόνες των δύο πρώτων αναβαθμισμένων F-16 Viper στην Τανάγρα (εδώ) και η ένταξή τους στη Μοίρα «Αστέρι» –την πρώτη Μοίρα Viper της Πολεμικής Αεροπορίας– στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, ενόχλησαν πολύ στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Στους τίτλους τους την Τρίτη, τα τουρκικά Μέσα «διαμαρτύρονται» για την παράδοση των υπερσύγχρονων μαχητικών και την ενίσχυση της δύναμης της ΠΑ με συνολικά 83 αεροσκάφη του ίδιου τύπου, την ώρα που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Τουρκία «δεν παίρνει ούτε βίδα».

«Ενώ οι ΗΠΑ παρεμποδίζουν την Τουρκία, ακόμα και στην παράδοση ανταλλακτικών, ήδη παρέδωσαν δύο F-16 V, και θα παραδώσουν άλλα 81», γράφει την Τρίτη η Μilliyet.

«H Ελλάδα παρέλαβε δύο F-16 τα οποία εκσυγχρονίστηκαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ», γράφει η Sözcü, ενώ το Α Haber «βλέπει» παρέμβαση των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, ενώ μέσω κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Μετά τις κρίσεις που συνέβησαν με την Ελλάδα ήρθε η παρέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. Εκσυγχρονίζουν 83 F-16 και ήδη παραδίδουν τα δύο».

Στο ίδιο ύψος και τα σχόλια για τη συνάντηση (και τις δηλώσεις) Μητσοτάκη – Μακρόν στο Ελιζέ.

«Ο κακομαθημένος Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας που έχει πίσω της στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο καταρχήν τις ΗΠΑ και τη Γαλλία συναντήθηκε στο  Ελιζέ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Μετά από την συνάντηση, ο Μητσοτάκης που με άσχημα λόγια στοχευσε την Τουρκία, επέδειξε το θράσος να εκτοξεύσει απειλές σχετικά με τη δήλωσή του προέδρου Ερντογάν που εννοώντας την Ελλάδα είχε πει πως “Μία βραδιά μπορεί να έρθουνε ξαφνικά”», ανέφερε το A Haber, επαναλαμβάνοντας τα fake news περί «κλειδώματος» των τουρκικών F-16 από τους ελληνικούς S-300 και την τουρκική εκδοχή περί «παρενόχλησης» τουρκικού πλοίου στο Αιγαίο από σκάφος του Λιμενικού:

«Ο έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης που απέδειξε την απροσεξία του με το κλείδωμα των τουρκικών αεροσκαφών από τους S-300 και τελευταία με τα πυρά παρενόχλησης στο πλοίο “Anatolian” στο Αιγαίο, υποστήριξε πως η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (…) Ο Μητσοτάκης δήλωσε: “Περιμένουμε στο φως της ημέρας, αυτούς που λένε ότι θα έρθουν στα νησιά μας το βράδυ. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του”».

Χαρδαλιάς: Ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο – Τα σύνορά μας προστατεύονται σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Οπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, που σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρέδωσαν στην Πολεμική Αεροπορία τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Viper, «τα αεροσκάφη επιτρέπουν στην Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αναδυόμενες απειλές στην περιοχή και να επιχειρεί ως μέρος συμμαχικών αποστολών παγκοσμίως».

Συγκεκριμένα, τα κύρια συστήματα που αναβαθμίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν τα εξής:

Ραντάρ AESA APG-83
Νέος Modular υπολογιστής Αποστολών (MMC-7000AH), ADT
Νέες οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια
Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5
Ενσωμάτωση SNIPER POD, βλημάτων SASSM και PaveWay II
Δυνατότητα Link-16

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε για μία ημέρα που η Πολεμική Αεροπορία ενδυναμώνεται και κατ’ επέκταση οι Ενοπλες Δυνάμεις.

«Θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρωτίστως όμως –τόνισε– θέλουμε οι Ενοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα έναντι κάθε επιβουλέα».

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, σημείωσε ότι με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, «η έννοια της αποτροπής και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας παίρνουν καινούργιες διαστάσεις, καθιστώντας αυτά τα αεροσκάφη ένα σημαντικότατο μέσο στην επιχειρησιακή σχεδίαση και την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής».

Ο Α/ΓΕΑ επανέλαβε, τέλος, ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχιστεί με την «αναβάθμιση των F-16 Block50 και την επανεξέταση του ρόλου των F-16 Block30, με γνώμονα τη βέλτιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση κάθε τύπου, με πνεύμα οικονομίας και εξορθολογισμού χρήσης».

Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας εξέπεμψε και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα προστατεύονται αποτελεσματικά χάρη στο αδιαπέραστο τείχος που υψώνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μας», υπογράμμισε σε συνέντευξή του.

Οσο για τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, σημείωσε ότι «από τη φύση τους, δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δαπανών, αφού στοχεύουν στην προστασία του ύψιστου δημόσιου αγαθού της Εθνικής Αμυνας».

«Και η Εθνική Αμυνα -τόνισε- συνιστά το αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πραγμάτωση όλων των υπόλοιπων εθνικών στόχων, το ίδιο το θεμέλιο της υπόστασης της πατρίδας μας».

Το δίλημμα «εξοπλισμοί ή δημοσιονομική σταθερότητα είναι παραπειστικό και όσοι το χρησιμοποιούν εκτίθενται. Χρειαζόμαστε και δημοσιονομική ισορροπία και στιβαρή εθνική άμυνα. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις εξασφαλίσει αμφότερες», θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Χαρδαλιάς  παρατήρησε ότι «συνεχίζει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας και υποδαύλισης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν ακόμα αυτής».

«Οι παλινωδίες της ηγεσίας της», πρόσθεσε,  «καταδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για συστράτευση εναντίον του επιθετικού αναθεωρητισμού, καθώς και το κάλεσμα για σταθερότητα, τα στοιχεία που κυριαρχούν στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπου ανήκει ή διατείνεται ότι επιθυμεί να ενταχθεί».

«Εχουμε μία Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της ως εργαλείο προβολής του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού της, καταπατώντας συστηματικά θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ας μη γελιέται λοιπόν η Αγκυρα: Έχουμε επιλέξει να μην είμαστε ίδιοι, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας. Ο δρόμος για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να χαραχθεί με τα μυθεύματα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά μόνο μέσα από την ειλικρινή και ανεπιφύλακτη ένταξή της στο στρατόπεδο όσων σέβονται τη διεθνή νομιμότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...