387
Διαδηλωτές κατά του Πούτιν και υπέρ της Ουκρανίας, στο Αλμάτι του Καζακστάν | REUTERS/Pavel Mikheyev

Ρωσία: Χιλιάδες νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/3/2022, 16:55
Διαδηλωτές κατά του Πούτιν και υπέρ της Ουκρανίας, στο Αλμάτι του Καζακστάν
|REUTERS/Pavel Mikheyev

Ρωσία: Χιλιάδες νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2022, 13:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 6/3/2022, 16:55

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 44 πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία κατά της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS

Σχεδόν 13.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Η αστυνομία συνέλαβε 1.500 διαδηλωτές στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το  TASS επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών.

Η ομάδα παρακολούθησης διαμαρτυριών OVD-Info είπε ότι κόσμος συνελήφθη την Κυριακή, σε διαδηλώσεις σε 44 πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ και της πόλης Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων και ότι οι διοργανωτές θα συλληφθούν.

Ενα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει διαδηλωτή στην πόλη Χαμπάροφσκ στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, να φωνάζει: «Όχι στον πόλεμο -σαν δεν ντρέπεσαι» πριν τον συλλάβουν δύο αστυνομικοί.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να πει σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στο Χαμπάροφσκ: «Αξιότιμοι πολίτες, συμμετέχετε σε μια μη εξουσιοδοτημένη δημόσια εκδήλωση. Σας ζητάμε να διασκορπιστείτε».

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο, ενάντια στην εισβολή που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν επίσης σε αντιπολεμική διαδήλωση στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι.

Ο Πούτιν ως Χίτλερ μπροστά στον… Λένιν. Αυτή και αν δεν είναι συμβολική εικόνα, στο Αλμάτι του Καζακστάν, την Κυριακή

Το πλήθος φώναξε συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο» και βρισιές κατά του Πούτιν, ενώ κυμάτιζε σημαίες της Ουκρανίας.

Ακτιβιστές τοποθέτηκσαν μπλε και κίτρινα μπαλόνια στο χέρι ενός αγάλματος του Λένιν που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση.

«Λόγω του Πούτιν, η Ρωσία είναι ισοδύναμη τώρα με πόλεμο για πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ναβάλνι την Παρασκευή. «Αυτό δεν είναι σωστό: ήταν ο Πούτιν και όχι η Ρωσία που επιτέθηκε στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν έχουν εκτοξευθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αποδοχής του ρώσου προέδρου αυξήθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 70% την εβδομάδα έως τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την κρατική δημοσκόπηση VsTIOM. Η δημοσκόπηση της FOM, η οποία παρέχει έρευνα για το Κρεμλίνο, τόνισαν ότι τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στο 71% την ίδια εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...