338
Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι διαδηλώνει και αυτός κατά του Ασφαλιστικού | REUTERS/Grigory Dukor

Ρωσία: Οι εθνικιστές του Ζιρινόφσκι εκμεταλλεύονται την οργή για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00
Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι διαδηλώνει και αυτός κατά του Ασφαλιστικού
|REUTERS/Grigory Dukor

Ρωσία: Οι εθνικιστές του Ζιρινόφσκι εκμεταλλεύονται την οργή για τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι ακόμη και ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να τα πηγαίνουν καλά και στο εσωτερικό και ότι η καθημερινότητα μπορεί να αποτελεί πονοκέφαλο όσο και η εξωτερική πολιτική.

Μια ευκαιρία για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους άδραξαν οι πολίτες στη Ρωσία κατά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, κατά τις οποίες η Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν υπέστη τη μεγαλύτερη –συγκριτικά μιλώντας– ήττα των τελευταίων ετών.

Είναι νωπή η κινητοποίηση και η οργή για την αύξηση των ορίων ηλικίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Η αύξηση κατά πέντε χρόνια (στα 65 στους άνδρες και τα 60 στις γυναίκες) έφερε διαδηλώσεις και ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Πούτιν.

Το κόμμα δεν κατέθεσε φυσικά τα όπλα απέναντι στους αντιπάλους του, αλλά οι καταγγελίες για παρατυπίες είναι πολλές.

Σε τουλάχιστον σε μία περίπτωση η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διατάξει την επανάληψη της εκλογής σε περιφέρεια, παραδεχόμενη εμμέσως ότι υπήρξε παρατυπία. Ο υποψήφιος της Ενωμένης Ρωσίας κέρδισε οριακά, αν και έχανε με 2% όταν είχαν απομείνει ελάχιστοι ψήφοι για καταμέτρηση.

Ακόμη περισσότερο ανησυχητικό για το Κρεμλίνο είναι ότι το εθνικιστικό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το κόμμα του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, είχε δύο σημαντικές νίκες.

Το κόμμα του κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση την εκλογή για τον κυβερνήτη του Χαμπαρόφσκ στη Σιβηρία με 70%, όταν ο υποψήφιος του Πούτιν περιορίστηκε κάτω από το 30%. Στην άλλη περίπτωση, το κόμμα κέρδισε με διαφορά πάνω από 20% κοντά στη Μόσχα, χωρίς ο υποψήφιός του να κάνει σοβαρή καμπάνια.

Ο αντιδυτικός και εκκεντρικός Ζιρινόφσκι κατά καιρούς είχε προτείνει στον Πούτιν να ρίξει ατομικές βόμβες στη Ρωσία και στις δημοκρατίες της Βαλτικής, έχει υποσχεθεί δωρεάν βότκα, νομιμοποίηση της πολυγαμίας αλλά και την κλωνοποίηση του Τσαϊκόφσκι!

Υπάρχει εξήγηση για αυτήν τη στροφή γράφουν οι Times, που επικαλούνται ανώνυμο επικριτή του Κρεμλίνου: «Ο κόσμος θέλει να ξεφορτωθεί την Ενωμένη Ρωσία τόσο πολύ, που θα ψήφιζαν και ένα κόμμα με γελοίους» υποστηρίζει.

Ισως όμως και η αύρα της εκλογικής ανίκητης Ενωμένης Ρωσίας να έχει περάσει – είναι εξάλλου και πάνω από μια δεκαετία στην εξουσία, έστω και χωρίς να υπάρχει αντίπαλος που θα μπορούσε να απειλήσει στα σοβαρά το κυβερνών κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...