387
| INTIMEnews

Ράμα: «Δείγμα αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης» η σύλληψη Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 13:37
|INTIMEnews

Ράμα: «Δείγμα αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης» η σύλληψη Μπελέρη

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 13:37

Δείγμα της «αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νόμου», χαρακτήρισε ο αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την επίσημη πια κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Οπως είπε ο Ράμα, απαίτησε η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη», ενώ κάλεσε την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας παραμονές των τοπικών εκλογών (και ενώ φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις), ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα!

Σημειώνεται ότι για το θέμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αλβανό πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ επικοινωνία με τον αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης, Θεοδωρικάκος, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του Φρέντι Μπελέρη.

Σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη  Στοκχόλμη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, για να επαναλάβει:

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο».

Στη σύλληψη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Λέσβο.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ζητώντας άμεση αντίδραση» για το γεγoνός ότι «δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Διονύσης-Φρέντι Μπελέρης, χωρίς λόγο και με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητεί από την ΕΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...