246
| EPA/ULISES RUIZ BASURTO

Πώς τα καρτέλ στο Μεξικό κάνουν επίδειξη δύναμης κρεμώντας πτώματα από τις γέφυρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 11:53
|EPA/ULISES RUIZ BASURTO

Πώς τα καρτέλ στο Μεξικό κάνουν επίδειξη δύναμης κρεμώντας πτώματα από τις γέφυρες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 11:53

Ολο και πιο σκληρές τιμωρίες για όσους δολοφόνησαν επιλέγουν τα καρτέλ στον πολύνεκρο πόλεμο που διεξάγουν στο Μεξικό.

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς μετρά η χώρα, χιλιάδες είναι οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις αλλά και οι άμαχοι που βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των συμμοριών.

Το τελευταίο μόνο δείγμα: δεκαεννέα διαμελισμένα πτώματα, εννέα από τα οποία κρέμονταν ημίγυμνα από γέφυρα στην πόλη Ουρουαπάν της πολιτείας Μιτσοακάν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Σε άλλα δύο κοντινά σημεία εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 διαμελισμένα και διάτρητα από σφαίρες πτώματα, γράφει ο Guardian.

Τη σφαγή φρόντισε να «υπογράψει» το καρτέλ CJNG το οποίο τοποθέτησε ένα μεγάλο πανό κοντά στο σημείο της σφαγής.

«Καλοί μας άνθρωποι, συνεχίστε με τις δουλειές σας» έγραφε με κόκκινα γράμματα, ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα στους πολίτες και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το τι τους περιμένει αν δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Οι Αρχές αποδίδουν τη μαζική δολοφονία σε σύγκρουση συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών. Τουλάχιστον τρία καρτέλ που δραστηριοποιούνται στο Ουρουαπάν για τον έλεγχο της πόλης.

Ισως όμως δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά. Η διαμάχη μετακινείται και στην επικερδή βιομηχανία του αβοκάντο που ανθεί στο Μιτσοακάν. Ο τζίρος του ενός δισ. δολαρίων δεν αφήνει τα καρτέλ ασυγκίνητα.

Τέτοιες φρικιαστικές εικόνες δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες στο Μεξικό όπου μόνο πέρυσι καταγράφηκαν σχεδόν 36.000 φόνοι και φέτος, στο πρώτο εξάμηνο, περίπου 17.600.

Το CJNG λέγεται ότι είναι ένα από τα καρτέλ που επιλέγουν τέτοιες προκλητικές επιδείξεις δύναμης έναντι της κυβέρνησης. Ξεκινούν από συμβολικούς αλλά αναίμακτους τρόπους (πορεία με αυτοκίνητα με τα διακριτικά του καρτέλ) μέχρι αυτή την επίδειξη πτωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...