646
Ο Γιάννης Βρούτσης στο βήμα της Βουλής, όταν παρουσίασε τις δύο επίμαχες τροπολογίες | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η ανεργία τρόμαξε τη ΝΔ – γιατί η κυβέρνηση αιφνιδίασε με τις δύο τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 10:53
Ο Γιάννης Βρούτσης στο βήμα της Βουλής, όταν παρουσίασε τις δύο επίμαχες τροπολογίες
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η ανεργία τρόμαξε τη ΝΔ – γιατί η κυβέρνηση αιφνιδίασε με τις δύο τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 10:53

Ηταν αναμενόμενο πως η συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο, με θέματα-ταμπού για την Αριστερά όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και την απλή αναλογική στους δήμους αλλά και το ζήτημα της θέσης της εκλεκτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Θάνου, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα προκαλούσε εντάσεις και θα ξεχνούσαμε το ήρεμο κλίμα που είχε επικρατήσει στη Βουλή τις προηγούμενες εβδομάδες. Ομως αυτό που συνέβη στο τέλος της συζήτησης, με την αιφνιδιαστική κατάθεση δύο τροπολογιών από τον Γιάννη Βρούτση, προκάλεσε επιπλέον ένταση, οδήγησε σε καταγγελίες για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και στην αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γιατί όμως η κυβέρνηση έφερε με αυτόν τον τρόπο, την τελευταία στιγμή, δύο διατάξεις για συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα, προσφέροντας μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει σόου και υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι η «ασθένεια» των άσχετων τροπολογιών είναι παρούσα παρά τις διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας;

«Αναγνωρίζω ένα ζήτημα διαδικασίας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής. Ωστόσο επέμεινε ότι και οι δύο τροπολογίες ήταν απαραίτητο να κατατεθούν προτού κλείσει η Βουλή για τις ολιγοήμερες διακοπές.

Για τη μεν τροπολογία που θέτει ανώτατο πλαφόν στις καταβαλλόμενες συντάξεις (εδώ) από την κυβέρνηση εξήγησαν ότι με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η έκδοση μέσα στον Αύγουστο των περιβόητων συντάξεων-μαμούθ (των 10.000, 15.000 ή ακόμα και 23.000 ευρώ) που πρόσφατα ο κ. Βρούτσης είχε ανακαλύψει (εδώ) ότι τις είχε αφήσει ανεξέλεγκτες η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ως δικαιολογία, η Εφη Αχτσιόγλου είχε προβάλει το ότι «δεν πρόλαβε» να νομοθετήσει ώστε να μην προβλέπονται τέτοιου σκανδαλώδους ύψους συντάξεις. Φαίνεται ότι ο κ. Βρούτσης έκανε ό,τι μπορούσε για «να προλάβει», ακόμα και με το «φάουλ» μιας άσχετης τροπολογίας.

Ωστόσο, τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε περισσότερο η διάταξη με τις αλλαγές στους όρους απόλυσης ενός εργαζομένου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΕΒ», κατηγορώντας την ότι κάνει τα χατίρια των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων.

Η υπόθεση αφορά μια διάταξη που είχε φέρει τον περασμένο Μάιο, προεκλογικά δηλαδή, η πρώην υπουργός Εργασίας και όριζε ότι η καταγγελία σύμβασης ενός εργαζομένου από τον εργοδότη του να γίνει μόνο (και αποκλειστικά) για «βάσιμο λόγο». Τη συγκεκριμένη ρύθμιση την είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε ψηφιστεί και από βουλευτές της ΝΔ. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση της κυρίας Αχτσιόγλου ήταν μια μικρή, αλλά τελικά κομβική διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που ίσχυαν από το 2016, όταν η Ελλάδα είχε ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκή νόρμα που όριζε πως στην περίπτωση απόλυσης εργαζομένου υπάρχει είτε ο «βάσιμος λόγος απόλυσης» χωρίς αποζημίωση, είτε η καταβολή αποζημίωσης χωρίς «βάσιμο λόγο απόλυσης».

«Χάθηκαν 14.661 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο»

Γιατί η κυβέρνηση ήρθε να καταργήσει αυτήν τη «φιλεργατική» διάταξη; Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον Alpha αυτή τη φορά, είπε ότι με βάση τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ χάθηκαν 14.661 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Από την κυβέρνηση απέδωσαν αυτή τη μείωση σε ένα «φρένο» στις προσλήψεις ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης διάταξης που και δυσκόλευε τους εργοδότες να είναι πιο ανοιχτοί και στιγμάτιζε τους ήδη εργαζόμενους, σε περίπτωση απόλυσής τους και αναζήτησης άλλης δουλειάς.

Ο κ. Πέτσα έκανε την αυτοκριτική του για το ότι η ΝΔ ψήφισε τη διάταξη της κυρίας Αχτσιόγλου, όταν είχε έρθει τον Μάιο στη Βουλή.

Μια άλλη ένσταση είναι γιατί καθυστέρησαν τόσο οι δύο τροπολογίες να έρθουν στη Βουλή και τελικά κατατέθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή του διυπουργικού νομοσχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε ανακοινωθεί πως στις 6 μ.μ. θα γινόταν η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το διυπουργικό και οι βουλευτές έλαβαν στα χέρια του τις επίμαχες τροπολογίες στις 5.35 μ.μ.!  Μια εύλογη απορία, λοιπόν, είναι γιατί οι δύο διατάξεις –έστω άσχετες– δεν ενσωματώθηκαν από την αρχή στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Από την κυβέρνηση εξήγησαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οτι δεν αρκούσε απλώς η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά απαιτείτο και η αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία και καθυστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...