317
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ | GEORGI LICOVSKI / ΕΡΑ

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 19:45
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
|GEORGI LICOVSKI / ΕΡΑ

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 19:45

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία της.

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε, την ίδια ημέρα, τη μετονομασία του αεροδρομίου από «διεθνές αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «διεθνές αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού της ΠΓΔΜ, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «εθνική οδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «εθνική οδός Φιλία».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ανακοινώσεις του Ζόραν Ζάεφ έγιναν λίγο μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σε βάρος του σκοπιανού πρωθυπουργού για την πολιτική που ακολουθεί στο ονοματολογικό.

To VMRO με αφορμή τη συνέντευξη Κοτζιά κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για μυστική διπλωματία σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Χαν: «Δεν τίθεται λόγος ένταξης της πΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε.

«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην ΕΕ, αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων» απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η πΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε;».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της ΕΕ) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν. «Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη», τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...