407
Bροχή, κατάθλιψη μετά το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Blue Monday στο Λονδίνο | Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Προσοχή, έφτασε η Blue Monday

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2016, 20:55
Bροχή, κατάθλιψη μετά το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Blue Monday στο Λονδίνο
|Peter Macdiarmid/Getty Images/Ideal Images

Προσοχή, έφτασε η Blue Monday

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2016, 20:55

Αν σας πουν ότι η Δευτέρα 18 Ιανουαρίου φέτος ονομάζεται «Blue Monday» μην πάρετε τη φράση στην κυριολεξία της και αρχίσετε να ψάχνετε παντού το μπλε χρώμα. Η… μετάφραση είναι ότι πρόκειται για μια καταθλιπτική ημέρα – ίσως τη χειρότερη του χρόνου.

Αυθυποβολή; Αστικός μύθος; Ψευδοεπιστημονική δοξασία; Κάθε χρόνο, την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου,  οι Αγγλοσάξονες – και όχι μόνο- τρέμουν για το τι μπορεί να συμβεί. Από τα χρηματιστήρια έως τις προσωπικές σχέσεις τους, θεωρούν ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου – που φέτος είναι στις 18 Ιανουαρίου- όλα μπορούν να πάνε στράφι.

Τι είναι, όμως, το φαινόμενο της «Blue Monday» (εκτός από τραγούδι του συγκροτήματος New Order);

Αυτός που ευθύνεται για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ημέρας (και των σχετικών συμφραζόμενων που κουβαλάει) είναι ο ψυχολόγος Κλιφ Αρναλ. Το 2005 είχε την ευφάνταστη ιδέα να φτιάξει μια εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου. Τα «συστατικά» στοιχεία αυτής της εξίσωσης ήταν συγκεκριμένα. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο ψυχολόγος έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό: όλοι πέφτουν σε βαθιά μελαγχολία.

Αυτός που ευθύνεται για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ημέρας (και των σχετικών συμφραζόμενων που κουβαλάει) είναι ο ψυχολόγος Κλιφ Αρναλ

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλαρκ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους. Λίγο μετά τις γιορτές, αναπόδραστα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Αλισον Κλαρκ επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, καθώς είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα, ωστόσο, των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από  τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...