417
Ο Αλέν Ντελόν, ένας θρύλος της Εβδομης Τέχνης. Αλλά και ακροδεξιός, ρατσιστής και ομοφοβικός. Πρέπει να τον τιμούμε για το έργο του ανεξάρτητα από τις απόψεις του; | EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Πρέπει οι Κάννες να τιμήσουν τον «σεξιστή και ομοφοβικό» Αλέν Ντελόν;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 18:30
Ο Αλέν Ντελόν, ένας θρύλος της Εβδομης Τέχνης. Αλλά και ακροδεξιός, ρατσιστής και ομοφοβικός. Πρέπει να τον τιμούμε για το έργο του ανεξάρτητα από τις απόψεις του;
| EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Πρέπει οι Κάννες να τιμήσουν τον «σεξιστή και ομοφοβικό» Αλέν Ντελόν;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2019, 18:30

Περισσότερες από 20.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά για να αποτραπεί η βράβευση του Αλέν Ντελόν από το Φεστιβάλ των Καννών για τη συνολική προσφορά του.

Αιτία το παρελθόν και οι απόψεις του ηθοποιού, που δεν έχει κρύψει, οι οποίες στην εποχή του #MeToo φαίνονται τουλάχιστον σεξιστικές.

Η Μελίσα Σίλβερσταϊν, ιδρύτρια της Women and Hollywood, οργάνωσης στην πρωτοπορία του #MeToo, επισήμανε στο Twitter ότι είναι «αηδιασμένη» από το γεγονός ότι οι Κάννες τιμούν τον Ντελόν, γιατί ο ηθοποιός «έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έχει χαστουκίσει γυναίκες και έχει δηλώσει πως η ομοφυλοφιλία είναι κάτι αφύσικο».

Προσθέτει ακόμη ότι ο Ντελόν έχει συνταχθεί με το ρατσιστικό και αντισημιτικό Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα που ίδρυσε ο φίλος του Ζαν-Μαρί Λεπέν και πλέον μετονομάστηκε από την Μαρίν Λεπέν σε Εθνικό Συναγερμό.

Η ηθοποιός Κάρολ Ραφαέλ Ντέιβις είχε μια πιο ριζοσπαστική άποψη, όπως γράφει το Daily Beast. Εάν δεν ακυρωθεί η βράβευση αυτή την Κυριακή, τουλάχιστον «να τον βάλουν να φορέσει ψηλοτάκουνα όπως βάζουν τις γυναίκες πάνω στο κόκκινο χαλί και στα πάρτι που γίνονται μετά».

Ντελόν: «Δεν έχω ταπεινώσει γυναίκες»

Είναι αλήθεια ότι ο Ντελόν έχει παραδεχτεί ότι έχει ασκήσει βία, ενώ μαρτυρίες για αυτό δίνουν στενοί συγγενείς του.

Τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε ότι έχει χτυπήσει γυναίκες και το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «αν ένα χαστούκι είναι μάτσο, τότε είμαι μάτσο». Πρόσθεσε ότι τον έχουν χτυπήσει γυναίκες, ότι ποτέ «δεν έχει ταπεινώσει» κάποια γυναίκα, αλλά και ότι η ομοφυλοφιλία είναι «αφύσικη κατάσταση», τασσόμενος κατά της υιοθεσίας από γκέι ζευγάρια.

Ο γιος του, Αλέν-Φαμπιάν Ντελόν, ο οποίος δεν έχει σχέση με τον πατέρα του, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ο ηθοποιός χτυπούσε την μητέρα του και ότι τής είχε σπάσει οκτώ πλευρά και δύο φορές την μύτη της. Ενας άλλος γιος του, ο Αντονι, είχε γράψει στο Instagram ότι όταν ήταν παιδί ο Αλεν Ντελόν του τον είχε κλειδώσει μέσα σε ένα κλουβί με σκύλους «για να γίνει πιο σκληρός».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τιερί Φερμό στήριξε τον Ντελόν λέγοντας ότι το Φεστιβάλ τιμά την καριέρα του, όχι τις απόψεις του, τις οποίες πάντως δεν εγκρίνει.

«Ο Αλέν Ντελόν επιτρέπεται να έχει όποια άποψη θέλει. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να πάρουμε απόσταση. Αυτά που έχει πει τα γενικεύουμε και τα ανακατεύουμε όλα μαζί», δήλωσε στο AFP και πρόσθεσε: «δεν του απονέμουμε το Νομπέλ Ειρήνης».

Πέρυσι το Φεστιβάλ δεσμεύτηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μηδενική ανοχή ως προς την σεξουαλική παρενόχληση ή την οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση».  Δεκάδες γυναίκες ηθοποιοί και σκηνοθέτριες πρωτοστάτησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μεταξύ τους και η Κέιτ Μπλάνσετ. Φέτος ετοιμάζεται να βραβεύσει έναν δεδηλωμένο σεξιστή, φωνάζουν τα μέλη του #MeToo.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...