1049
Ο Σίνγκλετον απογοητευμένος με την εξέλιξη του αγώνα | IntimeSports

Πού χάθηκε ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου;

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2018, 11:13
Ο Σίνγκλετον απογοητευμένος με την εξέλιξη του αγώνα
|IntimeSports

Πού χάθηκε ο Παναθηναϊκός του πρώτου γύρου;

Sportscaster Sportscaster 9 Μαρτίου 2018, 11:13

Από τον Οκτώβριο του 2016, που ο Τσάβι Πασκουάλ αφίχθη στην Αθήνα για να υπογράψει το «κλειστό» τριετές του συμβόλαιο με τον «Εξάστερο», μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός γνώρισε ήττες και ήττες: αναπάντεχες, ντροπιαστικές, οδυνηρές. Πέρασε κρίσεις και κρίσεις. Με κορυφαία εκείνη την απίθανη ιστορία της επιστροφής της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη με το πούλμαν, που τον έφτασε στα όρια της διάλυσης. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχραιμία του καταλανού κόουτς υπήρξε παροιμιώδης. Ποτέ, κανείς, δεν τον είδε να χάνει την αυτοκυριαρχία του. Μέχρι χθες (Πέμπτη).

Μετά την ήττα (92-75) από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, ο Πασκουάλ κλείδωσε τους παίκτες του στα αποδυτήρια του γηπέδου για σχεδόν μια ώρα, και οι φωνές του ακούγονταν μέχρι έξω, στο παρκέ. Το είχε κάνει και πέρυσι τέτοιον καιρό, όταν ο Παναθηναϊκός είχε χάσει από τη Ζαλγκίρις (ακολούθησε ένα σερί πέντε νικών), όμως αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για μια απλή «κατσάδα». Ηταν εκτός εαυτού. Ακόμη κι όσοι στέκονταν μπροστά από την κλειστή πόρτα, δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν λέξεις.

1869180
Ο Πασκουάλ πρέπει πλέον να «ξυπνήσει» τους παίκτες του

Τι ήταν αυτό που «έβγαλε από τα ρούχα του» τον Πασκουάλ; Πιθανότατα, η τεράστια ευκαιρία που έχασαν οι παίκτες του. Βρήκαν τη Ρεάλ… μισή, αγχωμένη έπειτα από δύο διαδοχικές και επώδυνες ήττες μέσα στο «σπίτι» της, χωρίς τον υπέροχο Ντόντσιτς που ήταν τραυματίας, όμως «κατάφεραν» να χάσουν με -17 πόντους ένα ματς καθοριστικό για το μέλλον τους στην Ευρωλίγκα, επιτρέποντας στον Φαμπιάν Κοζέρ να κάνει το παιχνίδι της ζωής του (26 πόντοι και τέσσερις ασίστ) – ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε. Ισως, όμως, ο Πασκουάλ να τα είχε και με τον εαυτό του. Που, επί εβδομάδες, δεν μπορεί να βρει «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».

Ηταν η πέμπτη στη σειρά εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού και η έκτη στα οκτώ τελευταία παιχνίδια του. Εδώ και δυόμισι μήνες δεν έχει πανηγυρίσει μακριά από το ΟΑΚΑ ούτε μια φορά. Αυτό το «διπλό» που τόσον καιρό αναζητεί, όλο και αναβάλλεται. Ο Καταλανός βλέπει τους παίκτες του να τα κάνουν όλα (σχεδόν) τέλεια στις προπονήσεις -ο ίδιος το λέει-, αλλά την κρίσιμη στιγμή, στους αγώνες, βγάζουν τον χειρότερό τους εαυτό. Το έχει συζητήσει με τους συνεργάτες του, όμως λύση δεν έχει βρει. Κοντεύει να… τρελαθεί.

1869209
Ρίβερις και Τζέιμς προσπάθησαν περισσότερο για τον ΠΑΟ

Μήπως φταίνε οι προσθήκες του Μάικ Τζέιμς και του Αντριαν Πέιν, που αποσυντόνισαν την ομάδα; Ο Παναθηναϊκός έχασε και τα τρία ματς της Ευρωλίγκας στα οποία αγωνίστηκαν (με Χίμκι, Ολυμπιακό και Ρεάλ). Ασφαλώς, η ένταξη δύο σημαντικών μονάδων στη μέση της σεζόν προκαλεί αναταράξεις, καθώς οι ρόλοι στο rotation αλλάζουν. Αλλά, αν το καλοσκεφθούμε, ο Παναθηναϊκός είχε αρχίσει να… κάνει νερά πολύ πριν οι δύο Αμερικανοί αφιχθούν στο ΟΑΚΑ. Ο διακόπτης γύρισε αμέσως μετά τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «πράσινοι» έπαιξαν μετριότατο μπάσκετ στη Βαμβέργη, όπου ηττήθηκαν, αλλά και σε μια σειρά παιχνιδιών στα οποία νίκησαν: με την Μπασκόνια, τη Ζαλγκίρις, τον Ολυμπιακό (στο Πρωτάθλημα), ακόμη και με τον Κολοσσό και το Λαύριο. Ο Πασκουάλ μίλησε, χθες, για αγωνιστική «κοιλιά» που παρατηρείται σε όλες τις ομάδες αυτού του επιπέδου. Αλλά, αν είναι έτσι, προς τι ο «εξάψαλμος» προς τους παίκτες του στα αποδυτήρια;

Δεν είναι τόσο η «χημεία» που έχει χάσει τον τελευταίο καιρό ο Παναθηναϊκός, όσο η διάθεσή του. Το υπονόησε και ο Τζέιμς Γκιστ -ένας από τους πιο παλιούς στην ομάδα- κατά τις δηλώσεις του μετά τη βαριά ήττα από τη Ρεάλ: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να σκεφτόμαστε τα play-offs. Πρέπει να σκεφτούμε το επόμενο ματς, τι θα κάνουμε ως ομάδα για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Είμαι στον Παναθηναϊκό χρόνια, και ξέρω πως είναι ασέβεια, κατά κάποιον τρόπο, αυτό που δείχνουμε τώρα. Αυτό δεν είναι Παναθηναϊκός. Χρωστάμε κάτι στους χιλιάδες οπαδούς μας».

1869178
Ο Καλάθης χρειάστηκε να πάει στα αποδυτήρια προκειμένου να του γίνουν ράμματα στο κεφάλι

Περισσότερο από το αποτέλεσμα, αυτούς τους οπαδούς τους πλήγωσε η εικόνα της ομάδας τους στη Μαδρίτη: άμυνα «με τα μάτια» (στο δεύτερο ημίχρονο), έλλειψη συγκέντρωσης, παιδαριώδη λάθη στα πιο κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού. Είναι… κατόρθωμα του Παναθηναϊκού, το ότι δέχτηκε 92 πόντους από μια ομάδα που της έλειπε ο σκόρερ (ο Ντόντσιτς) των 17 πόντων σε κάθε αγώνα της (κατά μέσον όρο). Αλλά, ούτε στην επίθεση λειτούργησε ο «Εξάστερος». Στηρίχθηκε, και πάλι, στις ατομικές ενέργειες των παικτών του. Οι οποίοι, δυστυχώς, δεν είναι στα καλύτερά τους.

Ο Καλάθης (που δέχτηκε κι ένα χτύπημα πριν από το ημίχρονο) ολοκλήρωσε το ματς με μόλις τρεις ασίστ – και τέσσερα λάθη. Ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει, οι πολλές λανθασμένες επιλογές του, η νευρικότητά του, είναι δείγματα ότι δεν πατάει καλά στο παρκέ. Ο Ματ Λοτζέσκι (0/4 σουτ) και ο Λούκας Λεκαβίτσιους (0/1 σουτ και τρία φάουλ σε τέσσερα λεπτά) ήταν… αλλού. Ο Γκιστ ήταν αγνώριστος. Ο Παππάς, στην Αθήνα (λόγω τραυματισμού). Ολοι οι πρωταγωνιστές της ομάδας, που κάποια στιγμή την είχαν ανεβάσει ακόμη και στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, δεν θυμίζουν σε τίποτα τους παίκτες που συνεισέφεραν στην εξαιρετική της πορεία στον πρώτο γύρο.

1869144
Οι παίκτες του ΠΑΟ δίνουν όρκο νίκης. Το παιχνίδι όμως δεν εξελίχθηκε καλά…

Το χειρότερο είναι ότι προσπάθησαν. Ο Παναθηναϊκός μάζεψε περισσότερα ριμπάουντ από τη Ρεάλ, μεταξύ των οποίων 19 επιθετικά. Αλλά, είχε ποσοστά ευστοχίας μόλις 26% στα τρίποντα (9/34) και 43% στα δίποντα (19/44). Μόνον ο Τζέιμς ήταν εύστοχος χθες (με εξαίρεση τα τρίποντα, που έβαλε… ένα στα εννιά). Πέτυχε 23 πόντους. Στο τελευταίο δεκάλεπτο έπαιζε ολομόναχος απέναντι στη Ρεάλ. Και με την άμυνα «τρύπια». Στους τρεις τελευταίους αγώνες του, ο Παναθηναϊκός δέχεται 85,6 πόντους, κατά μέσον όρο.

Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι καταδικαστικό, σε ό,τι αφορά το πλεονέκτημα έδρας. Ο «Εξάστερος» έμεινε έκτος στην κατάταξη, με 14 νίκες – 11 ήττες, την ώρα που η Ρεάλ βρίσκεται στο 15-10 και η Ζαλγκίρις στο 15-9 (με ματς λιγότερο). Αν και τα υπόλοιπα παιχνίδια του στην κανονική περίοδο θα τα δώσει απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους (Μάλαγα εκτός, Ερυθρό Αστέρα εντός, Μακάμπι εκτός, Βαλένθια εντός και Αρμάνι εκτός), ίσως θα έπρεπε να αρχίσει να ανησυχεί ακόμη και για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας. Για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. Εκτός κι αν ο Πασκουάλ ανακαλύψει, σε χρόνο – μηδέν, τον τρόπο να τον ξανακάνει… Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...