283
Ο Βάσος Καραγιώργης εξετάζει χάλκινο αγαλματίδιο στρατιώτη που βρέθηκε στον τάφο 79 στην Νεκρόπολη της Σαλαμίνας, 1966 | facebook/Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου/ Department of Antiquities Cyprus

Πέθανε ο κορυφαίος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 20:50
Ο Βάσος Καραγιώργης εξετάζει χάλκινο αγαλματίδιο στρατιώτη που βρέθηκε στον τάφο 79 στην Νεκρόπολη της Σαλαμίνας, 1966
|facebook/Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου/ Department of Antiquities Cyprus

Πέθανε ο κορυφαίος αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2021, 20:50

Ο αρχαιολόγος Βάσος Καραγιώργης, ο επιστήμονας που ταύτισε το όνομα του με τις ανασκαφές στην αρχαία Σαλαμίνα πέθανε στη Λευκωσία σε ηλικία 92 ετών. Υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, θέση που διατήρησε από το 1963 έως το 1989.

Ακολουθεί το συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη:

«Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου, οραματιστή αρχαιολόγου, ενός σημαντικού ανθρώπου. Με το ανασκαφικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, επί επτά δεκαετίες, ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης προήγαγε την έρευνα και δίδαξε με βαθιά γνώση και επιστημονική ηθική. Με όποια θέση κατείχε στη μακρά σταδιοδρομία του, ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, ο Βάσος Καραγιώργης είχε ως πρωταρχικό μέλημα την προβολή και την ανάδειξη σε όλο τον κόσμο, της Κυπριακής Αρχαιολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το όνομά του. Η ανασκαφή της Αρχαίας Σαλαμίνας, που έφερε στο φως το Θέατρο, τη Βασιλική Νεκρόπολη, ευρήματα της «ομηρικής» περιόδου, οφείλεται σε εκείνον, στο πάθος και στη συστηματική του μελέτη, την οποία δεν σταμάτησε ακόμη και λίγο πριν το τέλος. Αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαιολογία, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του, τη συγγραφέα, ερευνήτρια και αρχαιολόγο Ζακλίν Καραγιώργη-Ζιράρ. Ο Βάσος Καραγιώργης έλεγε για την Αρχαιολογία ότι «μια ζωή είναι πολύ σύντομη για να εμβαθύνει κανείς σ’ αυτή την επιστήμη, η οποία εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκαν ως σήμερα. Είναι η ιστορία της ζωής». Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε. Για το σπουδαίο έργο του, την ευγένεια, τη σοφία του. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους οικείους του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...