312
|

Η έκπληξη Χαρδούβελη

Η έκπληξη Χαρδούβελη

Ένα δημόσιο πρόσωπο το γνωρίζεις καλά όταν αντικρίζει τον πειρασμό της δημοσιότητας. Τα πρώτα λόγια, που άκουσα από τον Γκίκα Χαρδούβελη ήταν: «Ξέρετε δεν είμαι και πολύ της τηλεόρασης, δεν έχω βγει πουθενά τόσα χρόνια κι έπειτα… δεν θέλω να είμαι σαν τους μαϊντανούς στα, πως τα λέτε, στα παράθυρα». Αυτή ήταν η απάντησή του στην πρόταση να εξηγήσει στο τηλεοπτικό κοινό την άνοδο των ελληνικών spreads, τον Νοέμβριο του 2007, στις ειδήσεις του Σκάι. Οι λέξεις μαϊντανοί και παράθυρα επειδή μου προκαλούν αλλεργία φόρτισαν την πρώτη ατελέσφορη συζήτηση. Καταλήξαμε να δει πώς θα φιλοξενούσαμε, εκείνο το βράδυ, τον Βασίλη Ράπανο και να τα ξαναπούμε. Τα ξαναείπαμε, τη θέση του Ράπανου είχαν πάρει ο Στουρνάρας, ο Τσακλόγλου, η Ξαφά, ο Ματσαγγάνης και άλλοι, οι οποίοι, επίσης, απεχθάνονταν παράθυρα και μαϊντανούς, ώσπου μετά από καιρό δέχθηκε, «αλλά μόνο για μια φορά».

Το δεύτερο τεστ για να αξιολογήσεις ένα δημόσιο πρόσωπο είναι να δεις πόσο τον αλλάζει η θητεία του στον σκληρό πυρήνα της εξουσίας, πόσο και αν προσχωρεί στη νοοτροπία «οι δικοί μας και οι απέναντι». Όσοι τον γνώρισαν στη διαδικασία ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου επιστρατεύτηκε εθελοντικά (καθότι και καταγόμενος από τα Πούληθρα Κυνουρίας), όντας παράλληλα διευθυντής στο γραφείο του Σημίτη, έχουν να λένε ότι ποτέ δεν άκουσαν τον παραμικρό υπαινιγμό για πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις στην επιλογή των διδασκόντων. Αναζητούσε τους υποψηφίους καθηγητές ξεκοκαλίζοντας βιογραφικά και δημοσιεύσεις, πριν ακόμη εκείνοι σκεφτούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα. Και όταν τους συναντούσε στο Μέγαρο  Σταθάτου, ζητούσε την κατανόηση για τον τόπο της συνάντησης, προκαλώντας απορίες στους συνομιλητές του.

Η επιλογή του Χαρδούβελη, ιδίως όταν γίνεται μετά τον Στουρνάρα, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ράπανο, ασφαλώς πιστώνεται στον πρωθυπουργό. Δείχνει ότι και τους εταίρους στην κυβέρνηση σέβεται και τους εταίρους και δανειστές υπολογίζει. Στον πρωθυπουργό, βεβαια, χρεώνεται και η επέλαση της Β' Αθηνών σε υπουργεία και υφυπουργεία. Πάντως η επέλαση ήταν αναμενόμενη. Ο Χαρδούβελης ήταν η έκπληξη.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News