613
Ο Χαράλαμπος Γώγος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ για το (μη) άνοιγμα των σχολείων | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Γώγος: «Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια» πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 10:20
Ο Χαράλαμπος Γώγος στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ για το (μη) άνοιγμα των σχολείων
|ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube

Γώγος: «Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια» πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 10:20

Τι κι αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί μείζον το να είναι ανοιχτά τα σχολεία ακόμα και εν μέσω πανδημίας; Τι κι αν επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις «πρέπει να αναλογιστούν τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων, όσον αφορά την εκπαίδευση, αλλά και την ψυχική και κοινωνική ευζωΐα των παιδιών»; Στην Ελλάδα ο ένας μετά τον άλλον, πολιτικοί και επιστήμονες, προεξοφλούν ότι τα σχολεία, ακόμα και αυτά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία έκλεισαν τον Νοέμβριο, θα ανοίξουν το 2021!

Αυτό είπε μέσες-άκρες την Τρίτη ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος περιέγραψε ως πιθανότερο σενάριο το άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των Δημοτικών, μετά τις γιορτές. Και όλα αυτά ενώ από την κυβέρνηση έλεγαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος επεσήμανε μεν ότι επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα, πιθανότατα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα Δημοτικά.

«Αυτό που “παίζει” είναι αν θα αρχίσουν στις 14. Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα Δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές», σημείωσε χαρακτηριστικά για τα δημοτικά σχολεία ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές στην επιτροπή και ότι αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα. Η Βάνα Παπαευαγγέλου, πάντως, καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και επίσης μέλος της επιτροπής, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.

Ενα άλλο μέλος της επιτροπής, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προεξόφλησε ότι η 7η Δεκεμβρίου δεν είναι πια στο τραπέζει, σημειώνοντας ότι «έχουμε ακόμα καιρό για να αρθούν τα μέτρα», καθώς παρά την πτώση των κρουσμάτων, είναι ακόμα υψηλά.

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς, για να συζητήσουμε για άνοιγμα, πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.

«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», τόνισε.

Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν, «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε πει σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες, αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή, με λίγα λόγια, θα ισχύσουν τα ίδια για την Πιερία –που «βράζει» από τον κορονοϊό και υπήρξε μέρα στην οποία κατέγραψε περισσότερους νεκρούς από την Αττική– με όσα θα ισχύσουν για την Αμοργό!

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για την ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση αναμένει τις «εισηγήσεις των ειδικών», μια φράση που είναι στα χείλη όλων των κυβερνητικών παραγόντων, όταν αδυνατούν να δώσουν άλλη απάντηση. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι ειδικά σε Δημοτικά και Γυμνάσια, το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα συνιστά μια εκπαιδευτική τραγωδία. Αν δεν ανοίξουν οι σχολικές δομές τον Δεκέμβριο, αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο του 2020, τα παιδιά στην Ελλάδα θα έχουν πάει σχολείο όλους κι όλους τρεις μήνες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...