454
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία παρουσία της στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ του ανοίγματος «δύο ταχυτήτων» η Παπαευαγγέλου: Είναι αδικία για κάποιες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 09:22
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία παρουσία της στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ του ανοίγματος «δύο ταχυτήτων» η Παπαευαγγέλου: Είναι αδικία για κάποιες περιοχές

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 09:22

Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο –ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις για άρση του lockdown «δύο ταχυτήτων» ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση κάθε περιοχής–, αλλά ήδη οι επιστήμονες διατυπώνουν τέτοιες ιδέες. Χαρακτηριστική η περίπτωση της καθηγήτριας Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλους της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνας Παπαευαγγέλου, η οποία δημοσιοποίησε τις προτάσεις της.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, η κυρία Παπαευαγγέλου επέμεινε κατ’ αρχάς στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οπως ανέφερε, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.

Σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα, που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, αλλά, είπε, «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».

Πάντως, ενδεικτικό των διαφωνιών στην Επιτροπή ότι ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι το άνοιγμα των σχολείων ή πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα ή πουθενά, γιατί θα είναι «άδικο» για τους μαθητές της Βορείου Ελλάδας.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού».

Πάντως, πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημά μας».

Σχετικά με τα εμβόλια, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στις αρχές του έτους. Συμπλήρωσε ότι αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια, τα οποία είναι έτοιμα. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε».

Για το εμβόλιο της γρίπης, για το οποίο παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, είπε ότι έρχεται σε δόσεις. «Δεν τα παραλαμβάνουμε όλα μαζί. Προφανώς τώρα έχουν τελειώσει και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα», δήλωσε χαρακτηριστικά.