511
Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων | Intimenews

Πέτσας: «Εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί», οι αιφνιδιαστικές τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 15:58
Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων
|Intimenews

Πέτσας: «Εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί», οι αιφνιδιαστικές τροπολογίες

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2019, 15:58

«Εξαίρεση που δεν θα επαναληφθεί», χαρακτήρισε την απόφαση του Γιάννη Βρούτση να καταθέσει την τελευταία στιγμή δυο τροπολογίες, που οδήγησαν και στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης την Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας είπε πως ο λόγος ήταν ότι «έπρεπε να περάσουμε βασικά νομοσχέδια, όπως είχαμε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την διακοπή των εργασιών της Βουλής, θέματα επείγοντα».

Και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε οποιαδήποτε κριτική και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ελληνικό λαό, αν η διαδικασία αυτή επαναληφθεί στα επόμενα νομοσχέδια».

Γιατί καταργήθηκε ο βάσιμος λόγος απόλυσης

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κατατέθηκαν οι τροπολογίες, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ειδικά για την κατάργηση της υποχρέωσης να διατυπώνεται «βάσιμος λόγος» για την απόλυση ενός εργαζομένου, είναι ότι παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή του και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι την ρύθμιση την είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε στην Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε τα εξής: «Ενώ πριν προβλεπόταν είτε απόλυση με αποζημίωση χωρίς “βάσιμο λόγο απόλυσης” είτε απόλυση με “βάσιμο λόγο” χωρίς αποζημίωση, έρχεται (η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ) και λέει θα πρέπει να υπάρχει “βάσιμος λόγος απόλυσης”. Πράγματι, αυτή τη διάταξη την είχαμε ψηφίσει και εμείς. Αλλά μας έφερε στο εξής αποτέλεσμα: Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε ότι μπαίνει φρένο στις προσλήψεις. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που απολύονταν, άρχισαν να στιγματίζονται, αφού γινόταν καταγγελία της σύμβασής τους, είτε για ανάρμοστη συμπεριφορά, είτε για συμπεριφορά που δεν ήταν συνεπής με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί μία μείωση κατά 14.691 θέσεις στο ισοζύγιο αποχωρήσεων-προσλήψεων τον Ιούλιο, αλλά και μία αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης το τελευταίο διάστημα παραπάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών του έτους, ακριβώς γιατί οι εργοδότες στρέφονταν σε μερική, εκ περιτροπής απασχόληση και όχι στην πλήρη απασχόληση. Και εμείς δεν θέλουμε να χάνεται καμία θέση εργασίας».

«Ηρθαμε να βγάλουμε αυτόν τον κόφτη στις προσλήψεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Το πλαφόν στις συντάξεις

Οσον αφορά το πλαφόν στις χρυσές συντάξεις, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «είναι θέμα που ήταν επιβεβλημένο να γίνει γιατί κάποιος που ζητούσε 24.000 ευρώ σύνταξη, δεν μπορούσε να του λέει “όχι”, έπρεπε να έρθει αυτή η ρύθμιση. Υπήρχαν και άλλες συντάξεις πάνω από το πλαφόν».

Για την τροπολογία αναστολής κατεδαφίσεων τουριστικών επιχειρήσεων, εξήγησε ότι ισχύει μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Για το θέμα του ασύλου, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι αισιόδοξος με τον βαθμό ωριμότητας των πολιτών που αγκαλιάζουν αυτή την αλλαγή. «Εμείς δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε να προστατεύεται το εμπόριο ναρκωτικών και το παρεμπόριο. Η ελληνική κοινωνία το αγκάλιασε και εμείς ήρθαμε να το εφαρμόσουμε. Οταν έρθουν οι αντιδράσεις, θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε», είπε.

Μιλώντας για το θέμα των συναινέσεων μετά και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής που ψήφισε παρών, είπε να «μην βιαζόμαστε ότι μπήκε ταφόπλακα στη συναίνεση. Ηδη στο φορολογικό νομοσχέδιο, είχαμε συναίνεση. Εδώ είμαστε για να βρούμε τη συναίνεση».

Τέλος, για τον αντικαπνιστικό νόμο είπε ότι, «υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και θα εφαρμοστεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν με την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Δεν θα υπάρχει καμία υποχώρηση».