416
Ο Τζεφ Μπεκ στα 60s, την εποχή που ήταν μέλος των περίφημων Yardbirds | Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Ο Τζεφ Μπεκ δεν είναι πια εδώ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 09:40
Ο Τζεφ Μπεκ στα 60s, την εποχή που ήταν μέλος των περίφημων Yardbirds
|Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images

Ο Τζεφ Μπεκ δεν είναι πια εδώ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2023, 09:40

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Telegraph και ο Guardian, τον αποχαιρέτησαν ως έναν από τους σπουδαιότερους ροκ κιθαρίστες όλων των εποχών. Οντως, ο Τζεφ Μπεκ ήταν ένας απίστευτος μουσικός, ένα σύμβολο των 60s και των 70s, ένας διαμορφωτής του σάουντρακ εκείνης της εποχής. Και γι’ αυτό o θάνατός του, στα 78 του από μηνιγγίτιδα, προκάλεσε σοκ και τεράστια θλίψη στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Την είδηση της απώλειας ανακοίνωσε η οικογένεια του Μπεκ με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του μουσικού, στο Twitter.

«Εξ ονόματος της οικογένειας, με βαθιά θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση του θανάτου του Τζεφ Μπεκ. Αφού προσβλήθηκε ξαφνικά από βακτηριακή μηνιγγίτιδα, πέθανε ειρηνικά χθες», έγραψαν.

Γεννημένος τον Ιούνιο του 1944 στο Λονδίνο, ο Τζεφ Μπεκ μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της ροκ, της χαρντ ροκ, των μπλουζ, ακόμη και της τζαζ όλων των εποχών –το Rolling Stone τον κατέταξε στην πρώτη πεντάδα, μαζί με τον Ερικ Κλάπτον και τον Τζίμι Πέιτζ: τον πρώτο τον διαδέχτηκε στους Yardbirds, με τον δεύτερο έπαιξαν μαζί στην μπάντα του, ώσπου ο Πέιτζ ίδρυσε τους Led Zeppelin – συγκλονιστικά ονόματα, και μόνο που τα ακούς.

Λονδίνο, 1966: Οι Yardbirds ποζάρουν (από αριστερά): Τζεφ Μπεκ, Τζιμ ΜακΚάρθι, Κρις Ντρέγια, Τζίμι Πέιτζ και Κιθ Ρελφ (Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images)

O Μπεκ ήταν μέλος εκείνης της απίστευτα ταλαντούχας γενιάς που καθόρισε τον ήχο των 60s και των 70s. Μετά τους Yardbirds ίδρυσε το συγκρότημα της χαρντ ροκ The Jeff Beck Group, μαζί με τον τραγουδιστή Ροντ Στιούαρτ και τον κιθαρίστα Ρον Γουντ (ο οποίος μετά πήγε στους Rolling Stones).

«Ο Τζεφ Μπεκ ήταν από άλλον πλανήτη. Με πήρε εμένα και τον Ρόνι Γουντ στις ΗΠΑ στα τέλη των 60s με την μπάντα του, The Jeff Beck Group, και δεν κοιτάξαμε ποτέ πίσω μας έκτοτε… Τζεφ, ήσουν ο μεγαλύτερος, άνθρωπέ μου. Σε ευχαριστώ για όλα», έγραψε ο Ροντ Στιούαρτ.

«Με τον θάνατο του Τζεφ Μπεκ χάσαμε έναν υπέροχο άνθρωπο και έναν από τους καλύτερους κιθαρίστες στον κόσμο. Θα μας λείψει τόσο πολύ», έγραψε ο μέγας Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones στο Twitter.

«Κανένας δεν έπαιζε κιθάρα όπως ο Τζεφ», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζιν Σίμονς του συγκροτήματος Kiss.

Ο Τόνι Αϊόμι, του συγκροτήματος Black Sabbath, υποκλίθηκε με τη σειρά του στον «απίστευτο, εμβληματικό, ιδιοφυή κιθαρίστα», προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Τζεφ Μπεκ».

Ο τραγουδιστής Πολ Γιανγκ τόνισε από την πλευρά του πως «συγκλονίστηκε» όταν έμαθε την είδηση «του ξαφνικού και τραγικού θανάτου του θρυλικού κιθαρίστα Τζεφ Μπεκ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...