592
Η Ορελί Φιλιπετί μίλησε στον διευθυντή της σχολής Φρεντερίκ Μιον αλλά εκείνος την αγνόησε | CreativeProtagon

Παρίσι: Ο διευθυντής της περίφημης Sciences Po «θύμα» του «σκανδάλου Ντιαμέλ»

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 16:44
Η Ορελί Φιλιπετί μίλησε στον διευθυντή της σχολής Φρεντερίκ Μιον αλλά εκείνος την αγνόησε
|CreativeProtagon

Παρίσι: Ο διευθυντής της περίφημης Sciences Po «θύμα» του «σκανδάλου Ντιαμέλ»

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 16:44

«Τώρα περιμένω μία μεγάλη μεταρρύθμιση του Institut d’études politiques de Paris. Είναι ο θεσμός που επηρεάζει την εξουσία στη Γαλλία, κάτι παρόμοιο δεν μπορεί να επαναληφθεί», δηλώνει η Ορελί Φιλιπετί, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας (2012 – 2014), στον απόηχο της παραίτησης του Φρεντερίκ Μιόν, του διευθυντή, έως την περασμένη Τρίτη, του περίφημου Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού.

Το Sciences Po, όπως είναι γνωστό το ινστιτούτο, αποτελεί την σχολή των ελίτ της Γαλλίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύ των αποφοίτων του συγκαταλέγονται πέντε από τους οκτώ προέδρους της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του Εμανουέλ Μακρόν.

To 2018 η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Πολιτισμού Φιλιπετί, ανήκοντας στο διδακτικό προσωπικό του Sciences Po, είχε ενημερώσει τον Φρεντερίκ Μιόν πως ο θετός γιος του Ολιβιέ Ντιαμέλ, διαπρεπή παριζιάνου πολιτικού επιστήμονα και συνταγματολόγου και καθηγητή της σχολής, υποστήριζε πως όταν ήταν μόλις 13 ετών, κατά τη δεκαετία του 1980, ο πατριός του τον κακοποιούσε σεξουαλικά κατ΄εξακολούθησιν .

Ωστόσο δεν συνέβη το παραμικρό. Αντιθέτως ο Ολιβιέ Ντιαμέλ συνέχισε να πρωταγωνιστεί και στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Γαλλίας και στη δημόσια σφαίρα μέσω των τακτικών παρεμβάσεών του στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Εως πριν από έναν μήνα, όταν η Monde δημοσίευσε αποσπάσματα του βιβλίου «La Famiglia Grande» το οποίο έγραψε η Καμίλ Κουσνέρ, δίδυμη αδελφή του θύματος, αποκαλύπτοντας την αποτρόπαια συμπεριφορά του πατριού της. Ο Φρεντερίκ Μιόν γνώριζε την αλήθεια, καθώς τον είχε ενημερώσει η Ορελί Φιλιπετί, αλλά επέλεξε να παραβλέψει το γεγονός και να μην κάνει το παραμικρό.

O Ολιβιέ Ντιαμέλ

Κυρίως γιατί ο Ολιβιέ Ντιαμέλ  «ήταν ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος, είχε στενούς δεσμούς με την Αριστερά αλλά και γνωριμίες και διασυνδέσεις και στη Δεξιά. Οποιος γνώριζε, όπως ο Μιόν, θα πρέπει να σκέφτηκε πως το θύμα δεν θα προέβαινε ποτέ σε καταγγελία και ότι ήταν, οπότε, προτιμότερο να αποσιωπηθεί το γεγονός. Το κόστος της απομάκρυνσης του Ντιαμέλ ήταν τεράστιο, κυρίως για την εικόνα (του Sciences Po). Προτίμησε να προσποιηθεί ότι δεν υπήρχε ζήτημα αλλά το βιβλίο της Καμίλ Κουσνέρ τα τίναξε όλα στον αέρα», εξήγησε η Φιλιπετί, συνομιλώντας με τον Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτή της Corriere della Sera στο Παρίσι.

Το τι είχε κάνει ο Ολιβιέ Ντιαμέλ στον θετό γιο του, η Φιλιπετί το έμαθε από δύο άτομα που διατηρούσαν σχέσεις με την οικογένειά του. «Ηταν το 2018, δίδασκα στο Sciences Po, και δεν μπορούσα να ανεχτώ κάτι τέτοιο», ανέφερε στον ιταλό συνομιλητή της.

Αποφάσισε, οπότε, να παρέμβει, απευθυνόμενη αρχικά σε έναν ποινικολόγο ο οποίος την ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη καθώς τα όποια αδικήματα είχαν διαγραφεί. Δεν είχε, όμως, διαγραφεί το ηθικό ζήτημα και «ήταν απαράδεκτο οι φοιτητές μας να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τον Ντιαμέλ ως οδηγητή. Ασκούσε μεγάλη επιρροή στα παιδιά. Πήγα στον διευθυντή Μιόν και του ζήτησα να τον απομακρύνει», αφηγήθηκε η Φιλιπετί.

Οσον αφορά την αντίδραση του πρώην διευθυντή του κορυφαίου παριζιάνικου Ινστιτούτου, «μου φάνηκε πως εξεπλάγη ειλικρινώς και με διαβεβαίωσε πως θα μιλούσε για το ζήτημα με τον Μαρκ Γκιγιόμ, φίλο του Ντιαμέλ, πρώην γενικό γραμματέα της γαλλικής κυβέρνησης και νυν νομάρχη του Παρισιού και της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς. Ο Μιόν μου είπε ότι θα διερευνούσε το ζήτημα σε βάθος αλλά δεν συνέβη τίποτα. Χρειάστηκε το βιβλίο της Καμίλ Κουσνέρ για να αποχωρήσει ο Ντιαμέλ». 

Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και την παραίτηση του Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο Φρεντερίκ Μιόν αρχικά δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τις κατηγορίες αλλά και πως είχε συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις. Στη συνέχεια, ωστόσο, γνωστοποιήθηκε πως τον είχε ενημερώσει η Ορελί Φιλιπετί και στις αρχές της εβδομάδας, με επιστολή στο ακαδημαϊκό προσωπικό και στους φοιτητές και στις φοιτήτριες του Ινστιτούτου ανακοίνωσε την παραίτησή του και αναγνώρισε ότι υπέπεσε «σε σφάλματα κρίσεως κατά την εξέταση των ισχυρισμών τους οποίους έμαθα το 2018 και σε αντιφάσεις όσον αφορά όλα όσα δήλωσα δημοσίως για την εξέλιξη της υπόθεσης». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...