339
Ο Γεράσιμος Θωμάς στη Βουλή, τον Μάρτιο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς – Αναλαμβάνει θέση στην Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 15:25
Ο Γεράσιμος Θωμάς στη Βουλή, τον Μάρτιο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς – Αναλαμβάνει θέση στην Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2020, 15:25

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων υπέβαλε την Παρασκευή ο Γεράσιμος Θωμάς.

Οπως έγινε γνωστό, ο μέχρι πρότινος υφυπουργός επιλέχθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Κομισιόν.

«Με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Γεράσιμος Θωμάς επιλέχθηκε σήμερα ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης (DG TAXUD). Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία και τιμή για τη χώρα μας, η επιλογή ενός Ελληνα σε μία τόσο σημαντική θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Θωμά, τον ευχαρίστησε «για τη σημαντική συμβολή του στην πορεία της κυβέρνησης» και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.

Τα καθήκοντα του κ. Θωμά, μέχρι τον ορισμό αντικαταστάτη του, θα ασκεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χάνω σήμερα έναν πολύτιμο συνεργάτη, αλλά η Ελλάδα κερδίζει μια πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς επελέγη ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι η ανώτερη θέση που μπορεί να καταλάβει στέλεχος της Κομισιόν.

Ο Γεράσιμος Θωμάς, με τον οποίο η συνεργασία μας ξεκίνησε από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, είχε σπουδαία συμβολή στην υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον τελευταίο χρόνο:

-Συντόνισε την εκπόνηση του νέου, πράσινου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

-Επόπτευσε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας

-Ξεκίνησε και προώθησε τον σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση

-Επιτάχυνε εντυπωσιακά την εφαρμογή του Target Model, άρα και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας της χώρας

-Στήριξε αποφασιστικά το εγχείρημα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και την ταχύτερη διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα

-Διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), με θετική αντανάκλαση για την αγορά

-Επεξεργάστηκε τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Για μένα είναι μια μέρα συγκίνησης. Του εύχομαι καλή δύναμη. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία του στα νέα του καθήκοντα».