217
Αδιάκοπο το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους προέδρους Κίνας και ΗΠΑ | REUTERS

Πανικός στα χρηματιστήρια από τις δηλώσεις Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 13:38
Αδιάκοπο το μπρα ντε φερ ανάμεσα στους προέδρους Κίνας και ΗΠΑ
|REUTERS

Πανικός στα χρηματιστήρια από τις δηλώσεις Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2019, 13:38

Στο… κενό βούτηξαν οι παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter, ότι, οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν, την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν ένα μικρό επιπλέον δασμό 10% στα εναπομείναντα αγαθά και προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας. Αυτό δεν περιλαμβάνει τους ήδη επιβαλλόμενους δασμούς ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκ. δολαρίων», σκορπώντας τον πανικό στις αγορές.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν ανησυχεί για μια βουτιά στους δείκτες του Dow Jones.

Ομως, τόσο η Γουόλ Στριτ, όσο και τα ασιατικά χρηματιστήρια δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις δηλώσεις αυτές και αντέδρασαν με μεγάλη πτώση.

Η απάντηση από την Κίνα δεν άργησε να έλθει, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, που δήλωσε ότι η χώρα θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα εάν οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επιβάλουν περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο αλλά δεν τον φοβάται, δήλωσε η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...