413
Κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών στην ερημωμένη πόλη Αβντιίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου Ουκρανοί και Ρώσοι μάχονται λυσσαλέα | REUTERS/Yevhen Titov

Ουκρανία: Η Ρωσία εκτελεί στρατιώτες της που υποχωρούν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 21:00
Κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών στην ερημωμένη πόλη Αβντιίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου Ουκρανοί και Ρώσοι μάχονται λυσσαλέα
|REUTERS/Yevhen Titov

Ουκρανία: Η Ρωσία εκτελεί στρατιώτες της που υποχωρούν

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2023, 21:00

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ορισμένες από τις απώλειες που υπέστη η Ρωσία κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, ήταν «κατόπιν εντολής των δικών της διοικητών». Ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα έχουν εγκλωβιστεί σε μια σκληρή μάχη για τον έλεγχο της πόλης που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου, από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η Ρωσία θεωρείται ότι έχει υποστεί «σημαντικές» απώλειες σε αυτό το διάστημα. Ουκρανικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ρωσικών απωλειών στην πόλη σε 5.000, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία έχασε «τουλάχιστον» 125 τεθωρακισμένα οχήματα, και εξοπλισμό αξίας άνω του ενός τάγματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αρνούνταν να επιτεθούν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στην Αβντιίβκα, λόγω τεράστιων απωλειών τους, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες μονάδες σημειώθηκαν ανταρσίες.

«Οι κινητοποιημένες δυνάμεις της Ρωσίας παραμένουν ανεπαρκώς εκπαιδευμένες, ανεπαρκώς εξοπλισμένες και απροετοίμαστες για μάχη, όπως συνέβη κατά την αποτυχημένη χειμερινή επιθετική καμπάνια τους πέρυσι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση συντακτών.

Είπε ότι ο ρωσικός στρατός «φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτό που θα ονομάζαμε “τακτικές ανθρώπινου κύματος”, ρίχνοντας μάζες ανεπαρκώς εκπαιδευμένων στρατιωτών κατευθείαν στη μάχη». Πολεμούν «χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς ηγεσία, χωρίς πόρους, χωρίς υποστήριξη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποφέρουν από πεσμένο ηθικό» πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Μια πιθανή κατάληψη της Αβντιίβκα –η οποία βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Ντονέτσκ– θα επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να απωθήσουν την πρώτη γραμμή στα αρχικά της σημεία, καθιστώντας δυσκολότερη την περαιτέρω προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η πόλη έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους 30.000 κατοίκους της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να τη σφυροκοπούν. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε την κατάσταση εντός της πόλης ως «ιδιαίτερα δύσκολη».

Την περασμένη Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατ. δολαρίων (141,6 εκατ. ευρώ) για την Ουκρανία, που περιλαμβάνει πυρομαχικά πυροβολικού και ελαφρού οπλισμού, καθώς και αντιαρματικά όπλα.

Ωστόσο, η μελλοντική βοήθεια προς την Ουκρανία τίθεται εν αμφιβόλω μετά την εκλογή του Ρεπουμπλικανού Μάικ Τζόνσον ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Τζόνσον, που ανήκει στην ακραία δεξιά, φιλοτραμπική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είναι εναντίον της περαιτέρω βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τροπολογίες για την παρεμπόδισή της.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της Ουκρανίας, έχοντας ξοδέψει περισσότερα από 46 δισ. δολάρια (43,4 δισ. ευρώ) μέχρι στιγμής για τον εξοπλισμό της, συν δεκάδες ακόμα δισεκατομμύρια σε οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...